ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЮАР – Westinghouse губи от AREVA търга за замяна на парогенераторите в АЕЦ “Куберг”

26.08.2014

Westinghouse, компанията, която загуби висококонкурентния многомилиарден търг за техническо обслужване на АЕЦ „Куберг“ (Koeberg), написа през тази седмица писмо до Eskom с искане компанията да прекъсне процеса по даването на договора на конкурента й – компанията Areva.

Американско-японската ядрена компания иска Eskom да й даде достъп до протоколите от решенията на всички комитети, които са вземали решения в рамките на търга, който завърши с даването на договора за замяна на парогенераторите на компанията Areva.

Eskom обяви, че дава договора на френската транснационална компания Areva миналия петък, 15 август, след напрегната седмица на обсъждания в тръжния комитет на съвета на директорите.

Westinghouse изпрати писмо на Eskom с искане писмено да потвърди, че договорът с Areva няма да бъде подписан преди Eskom да отговори на опасенията на Westinghouse.

Адвокатите на Westinghouse, както се предполага, са готови да наложат запор на Eskom, в случай че исканията им не бъдат изпълнени и при обосноваване на позицията си ще се опират на различни закони и юридически прецеденти.

Въпреки мнението на компанията Eskom, изразено през миналата седмица, че съветът на директорите е „удовлетворен от спазването на етичните принципи по време на всички процеси“, Westinghouse заяви през тази седмица, че „смята, че тръжният процес е бил опорочен от нарушения на най-високо ниво – в тръжния комитет на съвета на директорите“.

 

Решението за присъждането на договора беше взето в последните дни от пребиваването на тази длъжност на временния генерален директор Колин Мачил (Collin Matjila). Той беше председател на тръжния комитет на съвета на директорите почти три години – до април, тази година, когато беше назначен за временен изпълнителен директор.

През тази седмица министерският съвет най-накрая назначи постоянен генерален директор на мястото на Мачил. Много проблеми, основният сред които е спорният договор за парогенераторите, очакват новия генерален директор на компанията Тсхедисо Матона, който до момента беше генерален директор на департамент.

Б.Р. Експлоатационният ресурс на парогенераторите изтича през 2018 година, но това са съоръжения с продължителен цикъл на производство.

Централата разполага с два енергоблока по 900 MW с реактори тип PWR на фирмата Framatome. Оператор е Eskom.

Статията е доста обширна и засяга редица аспекти на отношенията на Eskom с Westinghouse. Можете да се запознаете с целия материал на: http://amabhungane.co.za/article/2014-08-21-nuke-tender-loser-takes-on-eskom

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари