ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Япония ще бъде построен най-големият в света колайдер

25.01.2012

 

  Проектът за най-големият ускорител на заредени частици е оценен на десет милиарда долара.

 Очаква се японския колайдер да бъде пуснат през 2020 година.

 Точното място за строителството още не е определено. Разглеждат се кандидатурите на планината Сефури на остров Кюсю и местността Китаками на остров Хонсю.

 В момента като най-мощен ускорител на елементарни частици се счита европейският Голям Адронен Колайдер – ГАК (Large Hadron Collider), който е направен във формата на 27 километров пръстеновиден тунел, изкопан на сто метрова дълбочина.

 За разлика от него, японският ускорител ще има линейна структура. Дължината му ще е около 30 километра, което го прави с 3,5 километра по-дълъг от ГАК.

 С  помощта на най-големия инструмент за изследване на микросвета, какъвто е ГАК, учените се надяват да открият Бозона Хигс – обектът, отговорен за масата на елементарните частици.

 

 

  Ускоряването на сноповете от протони в колайдера се управлява от 53 свърхпроводящи електромагнита. Именно те станаха тясното място на ускорителя -  магнитите могат да работят само при температури, близки до абсолютната нула (минус 273 0С).

 По своята научна стойност пускането на колайдера край Женева многократно превъзхожда полета до луната. За създаването му 14 години са работили учени от 40 държави.

25.01.2012

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари