ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Oтказът на Германия от ядрена енергетика ще струва на нейните граждани 1.7 трилиона евро до 2030 година

25.01.2012

   Според разчетите на Siemens, пълният отказ от ядрена енергетика в Германия ще отнеме от гражданите й много повече пари, отколкото се е считало по-рано.  Очакванията са излизането на Германия от ядрената енергетика да струва на страната към 1.7 трилиона евро (2.15 трилиона долара) до 2030 година. Според компанията между 1.4 трилиона и 1.7 трилиона ще трябва да бъдат инвестирани в германския енергиен сектор през следващите 20 години. Това ще бъде платено или от потребителите на енергия, или от данъкоплатците. Сценарият с 1.7 трилиона евро се основава на силно увеличаване на възобновяемите енергийни източници, а вариантът с 1.4 трилиона евро набляга на природния газ като една от водещите енергийни алтернативи.

   През миналата година протестиращите срещу АЕЦ еколози съобщаваха, че това ще струва на всеки гражданин на страната 250-300 евро годишно, позовавайки се на оценката на шефа на енергийния концерн RWEЮрген Гросман.

  Според твърдението на Siemens, на немците ще се наложи да надплащат за “чиста” енергия поради неразумните закони, целящи стимулиране на инвестициите във възобновяеми източници.

  Например, на собствениците на фотоволтаични централи, правителството дава гаранции за стабилни цени на произведената от тях електроенергия за няколко десетилетия наред.

  Това не е свързано с ангажименти за обновяване или модернизирането на производствените мощности. 

  Все повече експерти критикуват правителството на Ангела Меркел за популисткото решение за отказ от мирния атом.

  Куриозът е в това, че възникващият недостиг на електроенергия, причинен от затварянето на АЕЦ, се компенсира от вноса на енергия произведена от пак толкова „опасни“ атомни електроцентрали.

  “Ядрената заплаха произхожда преди всичко от Франция, където 80% от електроенергията е с ядрен произход.

 

Източник: Eizvestia.com, Money.bg

 

25.01.2012

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари