ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


РФ и Египет обсъждат въпроса относно възможно строителство на АЕЦ

03.07.2014

Както заяви пред журналисти генералният директор на „Русатом Оверсиз“ АД Джомарт Алиев, през януари 2014 г. на египетската страна е било направено предложение от „Росатом“ и даден отговор на тяхното запитване (относно строителството на АЕЦ).

 

„Вчера дойде запитване с молба да бъде повторена втората част на предложението, изпратено през януари, с ново адресиране“, заяви Алиев.

Той поясни, че в Египет ситуацията е сходна с тази на Аржентина. Засега не е ясно дали ще участват частни инвеститори в строителството на централата или не, дали ще бъде обявен търг или ще се водят директни преговори.

Както беше съобщено, през август 2010 г. властите на Египет обявиха, че имат намерение да построят АЕЦ на крайбрежието на Средиземно море и ще разчитат да започнат експлоатацията на първия енергоблок през 2019 г.

След построяването на първи блок се предвижда строителството на още три блока, които, както предварително е планирано, ще бъдат пуснати в експлоатация през 2025 година.

Източник: ИНТЕРФАКС

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари