ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Audi разработва генератор, вграден в окачването на автомобила

29.06.2014

Компанията Audi разработва иновационна система за генериране на електроенергия в окачването на автомобила.

 

Според думите на R&D-департамента на компанията Audi Улрих Хакенберг, новото окачване-генератор инженерите планират на първо място да поставят на хибридния модел Audi A3 e-tron.

Генераторите се вграждат в амортисьорите и допълнително произвеждат електроенергия чрез преобразуване на топлината възникваща при движението на буталото по неравен път. Температурата във вътрешността на амортисьора в такъв случай може да достигне до 100 – 120оС.

Електроенергията, произвеждана окачването-генератор, дозарежда батерията, от която се захранва електромотора на хибридния силов агрегат, или обикновения акумулатор на колата.

Тази система за рекуперация на енергията има едно голямо предимство – тя не увеличава натоварването на двигателя с вътрешно горене и позволява значително да се намали разхода на гориво. Колко голяма ще бъде тази икономия от Ауди не съобщават.

Като перспектива такова окачване може да се направи активно. Същността е в това, че амортисьорите се запълват с феромагнитна течност и чрез управляемо външно магнитно поле има възможност да се регулира твърдостта на окачването в зависимост от сезона или от характера на пътя.

Кога новата технология ще навлезе пълноценно в практиката на автомобилостроенето – засега не е известно. Но опитът от изследванията, който се правят от компанията в Инголтщат показват, че понякога парите се намират там, където никой не ги е търсил.

Източник: http://avtovolop.ru/news/audi_razrabatyvaet_generator_vstroennyj_v_podvesku/2014-06-26-1573

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари