ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай пръв ще пусне EPR-1600 на AREVA в експлоатация?

03.07.2014

Пускането в експлоатацияна двата най-мощни ядрени енергоблока в света е планирано за 2015 година в Китай

 

В района на крайбрежния град Тайшан, на 150 километра от Хонконг започва финалният етап от строителството на два от най-съвременните ядрени енергоблока с EPR-1600 (Франция).

Всеки от тях ще произвежда два пъти повече електроенергия, отколкото средно-статистическия блок на АЕЦ в света.

Този проект се реализира съвместно с AREVA, но от там се оплакват, че не получават постоянно информация за хода на строителството. Запитванията им просто остават без отговор. (Б.Р. Мисля, че сега постепенно нещата ще се обърнат, като започнат пусково-наладъчните работи. Така и индийците на АЕЦ “Куданкулам” се правеха на велики, но накрая трябваше да дойде “дядя Иван”. Колкото и да е пълна една документация, тя трябва да е подплатена с опита и знанията на разработчика).

China General – най-големият оператор в страната, не оставя без внимание проблемните въпроси и има намерение да направи всякакви тестове. Обаче експертите отново се питат, защо мнението на китайския регулатор се държи в тайна. На неговия сайт практически няма никаква информация. Най-последното съобщение по проекта на АЕЦ “Тайшан” е от 2009 година, за отливането на първия бетон.

В Китай като цяло се строят 28 енергоблока с различна мощност. Това е повече отколкото на което и да е друго място на планетата. До 2030 година страната планира да увеличи ядрения си енергиен потенциал 15 пъти, но експертите са притеснени, че липсата на информация подрива доверието към безопасността на ядрените проекти.

Източник: http://info.sibnet.ru/?id=382441

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари