ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ: преминаването на украинските АЕЦ на американско гориво е невъзможно

22.05.2014

 

 

Замяната в украинските АЕЦ на горивото руско производство с американско е невъзможна, заяви в сряда ръководителят на секцията по експлоатационна безопасност в департамента по безопасност на ядрените установки на МААЕ Мирослав Липар (Miroslav Lipar).

По-рано от Министерството на енергетиката и въгледобива на Украйна заявиха за необходимостта от диверсифициране на доставките на ядрено гориво за украинските АЕЦ. Целта е да се намали зависимостта от един доставчик, който сега е руската компания ТВЭЛ.

Украинският „Энергоатом“ и компанията Westinghouse са се договорили за продължаване до 2020 година на договора за доставяне на американско ядрено гориво за АЕЦ в Украйна. Експертите виждат в това решение на Киев заплаха за ядрената безопасност в региона.

Ако Украйна взема решение да замени всичкото гориво, това от гледна точка на МААЕ е невъзможно, това не е обикновен метален детайл, това е много важно от гледна точка на безопасността. Аз мисля, че, понеже в Украйна има правила, има ядрена безопасност, има регулатор, то това няма да се случи”, -каза Липар пред журналистите по време на научно-техническата конференция “Безопасност, ефективност и икономика на ядрената енергетика”.

Според думите му, необходима е продължителна експлоатация на новите горивни касети и след това може да се направи оценка, как използването на горивото на друг производител влияе на безопасността.

“Има красноречив пример на Ровненската АЕЦ, където те замениха само малко парче метал (детайл) в предпазния клапан, който не е бил оригинален. Това е довело до неправомерно сработване предпазния клапан”, - добави представителят на МААЕ.

Б.Р. Това е по-малкото зло. Какво би станало, ако изобщо не сработи!

Източник: РИА Новости

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари