ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Новите японски батерии ще направят електроавтомобилите по евтини и безопасни

25.05.2014

 

Голяма част от стойността на електромобилите се пада на акумулаторните батерии. А най-големият проблем, с който се сблъскват много от собствениците им е времето за зареждане на техните батерии. Новата технология на компанията Power Japan Plus обещава да реши освен тези два въпроса, да повиши безопасността при използване на тяговите акумулаторни батерии.

 

Dual Carbon

 

Както съобщава CNET, компанията Power Japan Plus е представила така наречената технология Ryden или Dual Carbon, която предполага използването в батерията на въглероден анод и катод, като по този начин се увеличава скоростта на зареждане на съществуващите литиево-йонни акумулатори 20 пъти.

Освен това, както твърди производителят, при разреждане новите батерии не се нагряват, което изключва необходимостта от допълнителното им охлаждане.

 

dual-carbon-batt-head

 

Определящи фактори за стойността на сегашните литиево-йонни акумулатори са металите кобалт, никел и манган, от които основно е направен катода. Power Japan Plus е решила да използва за автомобилните акумулаторни батерии по-достъпният и по-евтин материал въглерод. Компанията е разработила въглерода с органичен произход Carbon Complex, който се получава от памук.

Батерията Ryden запазва плътността на енергията (kWh/kg)на съвременните Li-ion батерии. Поради това пробегът на автомобила се запазва, но се увеличава скоростта на зареждане на акумулаторите, което ще намали престоя за дозареждане. Например, пълното зареждане на електромобила Nissan Leaf продължава четири часа. А с батерията Ryden това време ще се съкрати до 12 минути.

 

 

Power Japan Plus съобщава за още едно предимство разработената от нея технология не допуска разрушаване или намаляване на срока за експлоатация при пълно разреждане. сега използваните батерии, нямат такова качество. За да се съхрани срокът на експлоатация, производителите им забраняват да се разреждат напълно.

Отсъствието на нагряване при бързо разреждане също влияе положително за подобряване на безопасността при използването на новите батерии. За недопускане на прегряване на клетките на акумулаторите производителите на електроавтомобили предвиждат система за охлаждане. Известно е, че повредена батерия вследствие на прегряване може да бъде причина за взрив или пожар.

Акумулаторните клетки на Power Japan Plus са от типоразмер 18650, който най-често се среща при лаптопите. Такъв, обаче, използва и компанията Tesla в своя електромобил Model S.

На първо време компанията Power Japan Plus ще започне с производството на батериите Dual Carbon за медицински цели и за спътници. След това тя планира да я лицензира за други компании, които да я адаптират за нуждите на автомобилния пазар.

Източник: http://hi-news.ru/technology/novye-yaponskie-batarei-sdelayut-elektromobili-deshevle-i-bezopasnee.html , там ще намерите и кратко рекламно-познавателно филмче за технологията.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари