ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Най-големият атомен ледоразбивач в света “50 години от победата” стана част от олимпийското движение

19.02.2014

 

Най-големият атомен ледоразбивач в света – руският „50 години от Победата“, част от „Росатомфлот“, неочаквано стана част от историята на зимната олимпиада в Сочи. Макар и да не е свързан пряко с провеждането на игрите ледоразбивачът помогна на олимпизма да достигне точка на земята, която за първи път в историята на игрите стана част от тях – Северният полюс.

 

 

Огънят, запален в началото на провеждащите се в момента в Сочи игри постави на практика първия олимпийски рекорд. Той пропътува общо 65 хиляди километра – достигайки не само Северния полюс, но също така дъното на езерото Байкал и космоса.

Всъщност става дума не за един факел, а за символа на олимпийския огън. За олимпиадата в Сочи бяха изработени общо 14 факела. Един от тях на 20 октомври 2013 година достигна до Северния полюс на борда на огромния ледоразбивач.  Лично капитанът на кораба – Валентин Давидянц стана първият факлоносец, който пробяга част от трасето по Северния полюс, носейки огъня на Олимпиадата.

В момента факелът е изложен в Националния технически музей на Чехия, където над 5000 души седмично идват да го видят.

Ледоразбивачът „50 години от Победата“ е построен Балтийския завод в Ленинград в течение на 4 години – от 1989 година до 29 декември 1993 година, когато е спуснат на вода. В експлоатация обаче той влиза на 23 март 2007 година. Изместимостта на кораба е 25,8 хиляди тона и той може да пробива лед с дебелина до 2,8 метра.

Ледоразбивачът принадлежи на „Росатомфлот“ и участието му в Олимпийските игри показа за пореден път екологичността и надеждността на  атомните ледоразбивачи, както и на технологията ВВЕР, която е позната в България в реакторите на АЕЦ „Козлодуй“ и в проекта за АЕЦ „Белене“.

Източници: idnes.cz, pro-energy.cz, technickytydenik.cz, atominfo.cz, protext.cz, prekon.cz, ntm.cz, kf0015.cz

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари