ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Westinghouse моли да се продължи срокът на действие на сертификата за AP-600

20.02.2014

 

Компанията „Westinghouse“ се е обърнала към комисията по ядрено регулиране (NRC) на САЩ с молба да бъде продължен срока на действие на сертификата на проекта AP-600.

Освен това, компанията моли регулатора да и позволи да подаде “след няколко години” заявка за подновяване на сертификата. Трябва да се отбележи, че предвиденият от правилата на NRC срок за подаване на такава заявка изтече през януари 2014 година.

Проектът AP-600 – леководен реактор под налягане, разработен от компанията „Westinghouse“, има пасивни системи за безопасност и се причислява от създателите си към трето поколение. Проектът е сертифициран през 1999 година, но досега не е получена нито една заявка за строителство.

Сега компанията „Westinghouse“ е съобщила на регулатора, че към AP-600 проявяват интерес “потенциални чуждестранни инвеститори”. Молбата на компанията е за удължаване на срока на действие на текущия сертификат до януари 2020 година и да и се разреши да подаде заявка за получаване на нов сертификат през януари 2019 година. Разбира се, от „Westinghouse“ не поясняват, кой именно се е заинтересовал от проекта.

Ако молбата на компанията не бъде удовлетворена, то срока на действие на сертификата за AP-600 изтича през януари 2015 година.

Източник: AtomInfo.Ru

Б.Р. Ако разгледа илюстрациятавнимателният читател ще забележи, че толкова рекламираната пасивна защита (охлаждане) на контейнмънта на AP-1000® не е толкова нова, а просто е изкопирана от проекта за AP-600.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари