ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Чехия – строителството на нови блокове в АЕЦ “Темелин” се отлага? – обзор на СМИ

19.02.2014

 

Конкурсът за дострояване на АЕЦ “Темелин” при новото правителство като минимум ще бъде отложен, а като максимум отменен?

 

Мнението на новите министри

В навечерието на назначаването си, тогавашните още кандидати за министри в новото правителство на ЧР направиха изявления, които буквално ката Дамоклев меч, надвиснаха над конкурса за дострояване на АЕЦ “Темелин”.

Така, министърът на промишлеността и търговията на ЧР Ян Младек в интервю за вестник Hospodarske noviny каза, че решението за дострояване на АЕЦ “Темелин” трябва да се отложи. Според него правителството трябва да каже, каква ще бъде съдбата на двата нови блока в АЕЦ “Темелин”.

Младек е убеден, че новото правителство няма да гарантира изкупните цени на електроенергията. Но точно на това държавата да подпише с ЧЕЗ договор за гарантирани цени настоява ръководството на енергийния гигант.

Във връзка стова, че ситуацията с дострояването на АЕЦ “Темелин” си остава неопределена, е необходимо конкурсът да бъде спрян, счита Младек. “Ще бъде несериозно да продължава конкурсът, който струва на участниците в него огромни пари, ако стане еднозначно ясно, че ние няма да сме способни да гарантираме изкупната цена на електроенергията”, - заявява Младек в интервю за вестника.

Не по-малко решителен беше в навечерието на назначаването му и бъдещия министър на охраната на околната среда Рихард Брабец. “При сегашните условия, когато цените на електроенергията се намират на най-ниското историческо ниво, дострояването на АЕЦ “Темелин” е просто неизгодно от икономическа гледна точка. Ние трябва първо да подготвим актуализирана версия на Държавната енергийна концепция на ЧР и да проиграем вариантите за по-нататъшни действия. Затова аз бих подкрепил удължаването на сроковете за вземане на такова решение.

Като цяло, все пак, мисля, че ядрената енергетика това е пътят, по който трябва да вървим и занапред. Ако действително имаме амбиции съществено да намалим обемите на емисиите на вредни вещества, но не искаме ядрената енергетика, става аябсолютно неясно, как имаме намерение да го направим”, - заявява Брабец в беседа в портала idnes.cz.

 

Какво казват от ЧЕЗ

Даже генералният директор на компанията ЧЕЗ Даниел Бенеш, който традиционно заема много внимателна позиция по конкурса, в телевизионната програма “Въпросите на Вацслав Моравец” даде да се разбере, че не изключва варианта, да не бъде избран нито един победител в конкурса.

“ЧЕЗ е акционерно дружество, в което делът на държавата е 70%. Ако държавата беше 100% собственик, тогава можехме да действаме по свое усмотрение, обаче 30% минотарни собственици, които чакат своите дивиденти се опасяват, че при дострояване на АЕЦ “Темелин” курсът на акциите ще тръгне надолу. Те просто няма да допуснат икономически необосновано решение.

 

Енергийните аналитици

Това, че конкурсът завива на дясно, тоест премества се в посока на удължаване на сроковете за вземане на решение, навярно ще завърши с отмяната му”, - споделя аналитик, добре запознат с условията на конкурса.

Забележително е, че Бенеш подчертава важността на ядрената енергетика за ЧР и подчертава, че дострояването на двата блока на АЕЦ Темелин като цяло ще бъде изместено към 2025-2030 година, когато трябва да се вземе решение за съдбата на АЕЦ Дуковани, когато изтича срока за експлоатация на четирите блока.

В крайна сметка ситуацията се движи към: “конкурсът е отменен! Поздравления за новия конкурс!”

 

Полезна статистика

Споразумението между правителствата на СССР и ЧССР за сътрудничество при построяване на първия етап на АЕЦ “Темелин” е подписано на 27 ноември 1981 година. Но централата е въведена в редовна експлоатация след повече от 20 години през 2002 година. Сега в експлоатация са два енергоблока с обща електрическа мощност 2000 MW.

Строителството на АЕЦ “Дуковани” е започнало през 1970 година. От 1985 до 1987 година и четирите блока с ВВЭР-440 бяха въведени в експлоатация. Сега електрическата мощност на първите два енергоблока е форсирана до 460 MW, а на вторите два до около 500 MW.

Източник:

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари