ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ “Фукушима-1” – Намерено е мястото на изтичане на радиоактивна вода от реактора на 3 блок

22.01.2014

 

 

Компанията-оператор на авариралата АЕЦ “Фукушима-1”TEPCO не изключва, че изтичането на радиоактивна вода в трети блок на централата може да е започнало в местата на уплътняване на тръбите към защитната черупка на реактора, съобщиха в понеделник японските СМИ.

Предположението на специалистите се основава на данните, получени при анализа на течността. Както се отбелязва в съобщението на TEPCO, измереното общо замърсяване на водата е около 24 милиона Bq/l, а само на Cs137 е 1,7 Bq/l.

Другият определящ фактор е, че температурата на изтичащата вода е около 20 оС като същевременно температурата на околния въздух в зданието не превишава 7 оС. Телевизионният канал NHK уточнява, че температурата на изтичащата вода е приблизително равна на тази на дъното на реактора.

Изтичането вътре в трети енергоблок беше открито през миналата събота от оператора, управляващ робота за разчистване на помещението от отломките останали след взрива на водород по време на аварията през март 2011 година. Според информацията от TEPCO, водата е изтичала към един от дренажните канали. Същевременно специалистите подчертават, че течността не е попаднала извън пределите на зданието.

Изменение на стойностите на температурата и налягането вътре в реактора също не е регистрирано. Сега специалистите от компанията изясняват причините за изтичането.

Един от главните нерешени проблеми след аварията на АЕЦ “Фукушима-1” през 2011 година си остава изтичането на радиоактивна вода. Най-голямото след аварията изтичане стана през август 2013 година. Тогава беше регистрирано изтичане на 300 тона радиоактивна вода с концентрация на стронций около 80 милиона Bq/l от цистерна, в която се съхранява охлаждаща радиоактивна вода след преминаването и през реакторите. ТЕРСО не изключи попадането на тази вода в океана. Комитетът по контрол на ядрената енергетика даде на събитието трето ниво по скалата INES.

Източник: http://ecoportal.su/news.php?id=75768

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари