ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Генералната конференция на МААЕ ще конкретизира плановете за развитие на ядрената енергетика

15.09.2013

 

 

Утре във Виена се открива Генералната конференция (ГК) на МААЕ, която ще продължи през цялата седмица.

Генералната конференция е висш орган на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), в ежегодното събрание (ГК) на която участват делегации на всичките 159 държави-членки начело с министри, ръководители на регулиращите органи или ядрени комплекси. В рамките на конференцията се провежда и научен форум, който тази година ще бъде посветен на ядрените технологии в океанска среда.

Русия очаква, че Генералната конференция на МААЕ ще успее да конкретизира плановете за развитие на ядрената енергетика в света, каза за РИА Новости постоянният представител на РФ при международните организации във Виена Владимир Воронков.

“Ние очакваме, че конференцията ще способства за конкретизиране на тези планове, които бяха приети на конференцията на върха на МААЕ в Санкт-Петербург”, – каза Воронков, имайки предвид проведената конференция за развитието на ядрената енергетика през 21 век. Той уточни, че става дума за насърчаване на “новите технологии в областта на производството на ядрена енергия и в областта на безопасността на ядрените обекти”.

Постоянният представител съобщи, че ръководителят на руската делегация, генералният директор на “Росатом” Сергей Кириенко ще се изкаже на конференцията пръв след доклада на генералния директор на МААЕ Юкия Амано.

На територията на конференцията се очакват много двустранни срещи, включително и първата среща на Кириенко с новия министър на енергетиката на САЩ Ернесто Мониз.

Конференцията ще разгледа и организационни въпроси като: утвърждаване на Амано на длъжността генерален директор на МААЕ, попълване на състава на Съвета на управляващите организацията, а също и утвърждаване на бюджета на агенцията.

Ще бъдат обсъдени и някои спорни въпроси. По думите на дипломат, близък до МААЕ, ще се проведе дискусия по въпроса за реда за прилагане на гаранциите на МААЕ и инспекциите в държавите-членки, като подхода на Амано не се споделя от редица държави, включително и от Русия. Друг остър въпрос ще бъде предложението на арабските държави за резолюция по Близкия Изток, осъждаща ядрената програма на Израел.

Източник: РИА Новости

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари