ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Асен Василев: Имаше натиск срещу уволнението на Валентин Николов

03.07.2013

 

 

 Не може да се говори за енергетика през медиите. Бих отправил апел към г-н Драгомир Стойнев да си проверява информацията. Да си го кажем направо НЕК е в технически фалит. Това заяви бившият служебен министър на енергетиката Асен Василев в предаването „Лице в лице“ по повод изнесената вчера информация от Драгомир Стойнев за съмнителен договор за строителен надзор на АЕЦ „Белене“.

По думите на Стойнев контрактът е на стойност 2 млн. евро и е сключен от служебния кабинет, въпреки че изграждането на централата е замразено. Един договор трябва да мине през няколко етапа – да е минал през борда на БЕХ и оттам до министерството. Няма как един човек самостоятелно да подпише договор за 2 млн. на месец. Ако от БЕХ са подписали подобен договор е пълно безобразие, каза Василев.

 

Да, обявих, че ще уволня Валентин Николов, но преди да го махна трябваше да намеря по-добър от него, каза Василев. Той заяви още, че е имало натиск това негово решение да не се осъществи.

„Да, имаше натиск заради намерението ми да го уволня. Хората, от които идваше, работят по следния механизъм – когато намериш подходящ кандидат на него му се обяснява от трети лица, че не трябва да се захваща с тази работа и той се отказва“, каза още Асен Василев.

 

Трябва да се направи една нормална енергийна борса, на която всички държавни предприятия да си продават тока си, така ще се либерализира пазара, смята още той.

Попитан за новия закон за енергетиката, който е приет парламента по спешност и какъв ефект ще има, Василев заяви, че тези промени са стъпка в правилната посока, но не са достатъчни. За да се намали цената с 5% трябва да се намерят едни 200 – 300 милиона. При положение, че няма да се отвори финансова дупка в бюджета, те трябва да дойдат от някъде другаде, каза още той. Попитан срещу какво протестира, той заяви, че срещу това да се вземат непрозрачни решения.

Източник: http://www.cross.bg/vasilev-dogovor-natisk-1366172.html#axzz2XmV7xEFE

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари