ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Унгарската компания счита, че тя не била единствения източник на изхвърлянията на йод-131

23.11.2011

Унгария признава факта за изхвърляния на йод-131 от едно ит предприятията. Но според „Reuters“, дирекцията на предприятието счита, че то не би могло да бъде единствения източник на повишеното над нормата съдържание на изотопа в небето над редица европейски държави.

 

Както по-рано съобщи AtomInfo.Bg, източник е унгарската компания „Institute of Isotopes Ltd.“, доставяща изотопи за медицински, научни и производствени цели. В последствие компанията потвърди, че е спряла производството на изотопи.

 

Между другото, директорът на компанията Михали Лакатош твърди, че тя не е единствения източник, основавайки се на големите разстояния от Будапеща, на които е бил открит изотопа.

 

Директорът на унгарската агенция по ядрена енергия Юзеф Ронак счита, че всички обстоятелства трябва да бъдат изучени, не отричайки, че унгарската компания действително е била източник на йод.

 

Компанията „Institute of Isotopes Ltd.“ Не се подчинява на унгарската ядрена агенция. Отговорност за работата и носят здравните органи на страната. По-голямата част от акциите (69%) са собственост на унгарската академия на науките, а останалите 31% на частни инвеститори.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари