ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Броят на договорите на “Росатом” за построяване на АЕЦ в чужбина е увеличен два пъти

22.11.2011

Ръководителят на държавната корпорация “Росатом” Сергей Кириенко съобщи на заседание на правителството на РФ, че броя на договорите за строителство на ядрени обекти се е увеличил почти два пъти.

 

Ръководството на “Росатом” се опасяваше от свиването на световния пазар за ядрена енергетика, което можеше да се случи като следствие от техногенната катастрофа в японската префектура Фукушима, отбелязва Сергей Кириенко. Въпреки това държавната корпорация успя да увеличи броя на задграничните договори почти двойно въпреки сериозното затягане на конкуренцията.

 

Договори за построяване на дванадесет енергоблока РФ имаше в края на 2010 година, а именно: четири блока на АЕЦ “Аккую” в Турция, два на Хмелницката АЕЦ в Украйна, два енергоблока в АЕЦ “Белене” – България, два блока в АЕЦ “Куданкулам” – Индия, еди блок в Арменската АЕЦ и един в АЕЦ “Бушер” в Ислямска Република Иран.

 

До двадесет и един обекта в девет страни по света през 2011 година се е увеличил броя на ядрените предприятия, които ще бъдат създавани от Росатом. Към вече изброените се добавят по два енергоблока за: Белоруската АЕЦ, Тянванската АЕЦ в Китай, АЕЦ “Руппур” – Бангладеш, АЕЦ “Нинтхуан” – Виетнам и АЕЦ “Куданкулам” – Индия.

 

Сега реално се изпълнява строителството трети и четвърти блок на Тянванската АЕЦ и съоръжаването на първи и втори блок на индийската АЕЦ “Куданкулам”. На строителната площадка на турската АЕЦ “Аккую” се изпълняват изследователски и проектни работи.

 

Свързаните с финансирането на проектите документи, необходими за започването на строителството в България, Белорусия, Армения, Виетнам и Украйна вече са подписани. В продължение на няколко години се решава съдбата на проекта в България. Подписване на договори за кредитиране на строителството на АЕЦ се очаква във Виетнам и Белорусия. През миналата седмица беше подписано междуправителствено съглашение с Бангладеш за строителството на АЕЦ “Руппур”.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари