ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Владимир Аличков: Едва 7% от сметката за ток на потребителите се дължат на енергията от ВЕИ-та

12.06.2013

 

Едва 7% от сметките за изразходвана електроенергия на потребителите на регулирания пазар се дължат на изкупуването на енергия от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Това заяви за Агенция „Фокус” Владимир Аличков, член на Управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация (БФА).

 

 

По думите на Аличков – енергията от ВЕИ-та се отразява в цената на потребителите, защото това е нов вид енергия, която предполага нови мощности. „Другите видове енергии имат много скрити разходи, които обаче не са показани в фактурата на потребителите”, заяви експертът.

По повод критиките срещу ВЕИ-та от по-голямата част от участниците в енергийния сектор у нас Владимир Аличков подчерта, че една или друга енергия не може и не трябва да бъде обвинявана за текущото състояние на енергетиката в България. „ВЕИ-та са на прицел, тъй като секторът е изцяло прозрачен.

Има над 1600 фирми, които участват в пазара, всичките им данни са публични, знае се производство, знае се цената на изкупуване на енергията от всяка една централа.

Много удобен източник сме да се замаже тежкото положение на енергетиката у нас”, коментира още Аличков. Той обърна внимание на това, че в докладите от проверките на Световната банка и на Европейската комисия ВЕИ-та не са посочени като виновници.

Според Аличков – в Европа през следващите 40 години се предвижда да се инвестират милиони в ВЕИ сектора и те да станат център на енергийния микс. „Министърът на икономиката и енергетиката у нас Драгомир Стойнев трябва да го разбере и още в началото да вземе позиция, свързана с бъдещото развитие на ВЕИ сектора”, призова още Владимир Аличков.

http://www.focus-news.net/?id=n1793054

 Кратка биографична справка:

Владимир Аличков, Солар Вижън ООД

Владимир Аличков завършва Бизнес училище в Копенхаген, Дания, със специалност „Международен бизнес”. Владимир също така е учил „Бизнес администрация” в Колонския университет в Германия и „Международни икономически отношения” в УНСС, София. Владимир е управляващ съдружник в Солар Вижън ООД. До момента, повече от 4 години дейността му се фокусира върху развиването на фотоволтаични проекти. В България Солар Вижън е развила фотоволтаичен проект заедно с Тошиба. Понастоящем, в ролята на инвеститор, Владимир предстои да започне строежа на ФВ електроцентрала.
Владимир Аличков е сред основателите на БФА и е член на Управителния съвет от 2009 г.

Източник:http://www.bpva.org/bg/pages/board.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари