ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Методология за оценка на уязвимите места в безопасността при експлоатацията на АЕЦ е разработена от МААЕ

22.11.2011

Методология за оценка на уязвимите места при осигуряването на безопасна работа на АЕЦ е разработена от секретариата на МААЕ. Това  е съобщил генералния директор на МААЕ Юкия Амано на започналото на 17 ноември заседание на Съвета на управляващите на агенцията.

 

 

“Настоящата методология ще позволи да се постигне увеличаване на надеждността при експлоатацията на АЕЦ”, – се казва в доклада.

 

В текста на документа са изброени възможните екстремални природни катаклизми, които могат да окажат негативно влияние на безопасната работа на АЕЦ, обяснени са вероятните последствия вследствие на нарушаване на режима на експлоатация на ядрените предприятия, показани са алгоритми за автоматично реагиране на операторите на АЕЦ.

 

Методологията е в съответствие на Плана за действие по ядрената безопасност, който беше разработен на състоялата се през септември тази година 55 генерална конференция на МААЕ.

 

В хода на дискусиите преди приемането на плана за действия по ядрената безопасност, представителите на едни държави се изказваха за разширяване на сътрудничеството в сферата на световната безопасност на ядрената енергетика, до като участниците в конференцията от някои страни заявяваха, че ядрената безопасност е изключително вътрешен въпрос.

САЩ, Пакистан, Индия и Китай се противопоставиха на всякакви задължителни външни проверки на ядрените предприятия на тяхна територия. От своя страна Дания, Канада, Франция и Германия обявиха като недостатъчни предложените международни мерки за увеличаване на ядрената безопасност.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари