ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


РФ е заинтересована от разширяване на участието на френски компании в проекта за Балтийската АЕЦ

19.11.2011

Както съобщава кореспондента на агенция ИНТЕРФАКС от мястото на събитието, на 18 ноември Русия и Франция са подписали декларация за сътрудничество в сферата на ядрената енергетика.

Подписи под декларацията са поставили Владимир Путин и министър-председателя на Франция Франсоа Фийон на заключителното заседание на комисията по въпросите за двустранното сътрудничество на ниво глави на правителства.

Детайли за подписания документ не се съобщават.  Заедно с това, както се казва в заключителния документ от заседанието, “Руската страна е информирала за заинтересоваността си от разширяване на участието на френски компании в строителството на Балтийската АЕЦ, в частност, от привличане на инвестиции и използване на съвременно енергийно оборудване, производство на френски компании”. В документа също се отбелязва важността на завършването на пътната карта за създаване реактор на бързи неутрони с натриев топлоносител.

 

Съгласно проекта Балтийската АЕЦ трябва да има два енергоблока с реактори ВВЕР и електрическа мощност повече от 1170 MW всеки. Пускът на първи блок е планиран за 2016 година, а на втори през 2018 година. Стойността на централата се оценява на около 5 милиарда евро.

 

Генерален изпълнител на обекта е ЗАО „Атомстройэкспорт“, а с финансовата схема на проекта се занимава ОАО „Интер РАО ЕЭС“ (по-конкретно схемата за организация на изкупуването на електроенергията и води преговори с инвеститорите).

 

В момента владелец на 100% от акциите с право на глас е ОАО „Концерн Росэнергоатом“. Но „Росатом“ винаги е заявявал намерението си да привлече до 49 % частни капитали, включително от чуждестранни инвеститори.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари