ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Валентин Николов за технико-икономическия анализ на проекта за седми блок на АЕЦ и развитието на община Козлодуй

29.04.2013

 

Предлагам ви фрагмент от дешифровката на звуковия файл от предаването “БЛИЦ” на ВижTV с водеща Лора Инджова

 

 

Технико-икономическият анализ

Пред-проектното проучване е готово, но поради изборите, за да няма политически уклони в тази тема ще го задържим и ще го обявим след приключването на изборите.

Пред-проектното проучване е много интересно – има цена на тока, има цена на изграждане на различни видове технологии. Тоест има цена на различни видове производители. Много е интересно. Мисля, че за в бъдеще ще влезе в дебата на обществото това пред-проектно проучване.

Имаме вече почти готови данни за избор на площадка. Вече избираме между две площадки от четири. Предстои лицензирането от Агенцията за ядрено регулиране. До края на годината, надявам се, следващото правителство, което и да е то, да гласува окончателното решение за изграждане на седми блок на АЕЦ “Козлодуй”. Така, че това е перспектива въобще за цяла България, за ядрената енергетика, както и за Козлодуй. Това е ядреното сърце на България и то трябва да продължи да тупти дълги години. Това е начина да се влеят енергия , сили, компетентност и всичко за да може да се изгради седми блок, а в последствие и осми.

Относно развитието на Козлодуй и общината има огромни перспективи. АЕЦ “Козлодуй” е уникално предприятие. Защо е уникално – защото на негова територия работят много квалифицирани специалисти. Това са химици, физици, енергетици, инженери и така нататък. Там има уникални лаборатории, които са абсолютно лицензирани и могат да работят на световно ниво. На територията на АЕЦ “Козлодуй” работят фирми с уникални технологии. Всичко това нещо, плюс сключените договори с университетите – със Софийския университет, Техническия университет, Българска академия на науките. В момента сме в преговори с Варненския, с Пернишкия университет, с Техническия университет-Габрово. Всичко това може да доведе до развитието на една, според мен, индустриална площадка на АЕЦ “Козлодуй”. С всички фирми можем да работим, от гледна точка на това да се създадат офиси на територията на Козлодуй, което значи работни места.

 

Перспективи пред община Козлодуй

Предстоящото изграждане на седми блок със сигурност ще доведе до инвестиции. Предстои изграждането на тръба, която е финансирана по Фонд “Козлодуй”, тоест с пари на ЕБВР, тоест на Банката за възстановяване и развитие, по която да докарат газ до град Козлодуй. Което значи, че тая газ няма да се използва, разбира се, за отопление. Защото използваме парата на пети блок, но това означава, че могат да се създадат нови производства. Тепърва съм сигурен, че ако намерим източници на газ, това ще повлияе на цената на газта. От друга страна сме в пред-проектно проучване за когенерация, която също ще бъде предвидена с пари по фонд “Козлодуй” и да могат да платят такава когенерация. Това значи също нови технологии и така нататък.

Всичкото това нещо може да доведе… и заедно с европейски програми по развитие (регионално развитие, конкурентно способност) може да се изгради наистина един индустриален парк. Той да дава и работни места, не само в сферата на ядрената енергетика, въобще – научна и развойна дейност, чрез която да се съживи икономическият ръст. Трябва да се работи много тясно и с общината, но без помощта на държавата това няма как да стане.   

Цялото предаване може да видите на: http://www.kozloduy-bg.info/index.php?p=news&aid=9658

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари