ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Пентагонът започва модернизация на тактическите си ядрени оръжия

30.04.2013

 

 

САЩ започват модернизация на тактическите си ядрени оръжия (ТЯО), включително и дислоцираните в Европа. В новият бюджет за тази цел са отделени 11 милиарда долара. По този начин, администрацията на Обама се опитва да окаже натиск върху Москва, която от дълго време не се съгласява на преговори по ТЯО, изисквайки, като предварително условие, да се освободи Европа от американски ядрени сили. Вашингтон дава да се разбере, че това няма да стане.

Пентагонът планира да модернизира тактическите си ядрени оръжия (ТЯО), за да удължи сроковете за експлоатация, а също и да повиши точността и надеждността им.

Позовавайки се на Ханс Кристенсен, експерт от Федерацията на американските учени, британският вестник Guardian съобщава, че става дума на първо място за около 200 тактически ядрени бомби B-61, дислоцирани в Белгия, Холандия, Германия, Италия и Турция.

Към тях ще бъде приложена програма “удължаване на живота”, която в съответствие с новия бюджет, който е разчетен за няколко години, ще възлезе на 10 милиарда долара. Освен това, бомбите ще бъдат адаптирани за бомбардировачите-изтребители F-35, построени по технологията «стелт» (незабележими за радарите). За това са предвидени още 1 милиард долара. Модернизираното оръжие ще бъде върнато в Европа през 2019-2020 година.

Експертите вече нарекоха това решение на Барак Обама “ядрен завой на 180 градуса”.

Източник: Независимая газета

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари