ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ “Козлодуй” – Информационно съобщение

20.04.2013

 

Днес – 20 април 2013 г., в 12:07 часа пети енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” бе включен в паралел с енергийната система на страната.

Блокът беше спрян на 14 април поради установен пропуск на водород, служещ за охлаждане на турбогенератора в машинна зала – неядрената част на блока.

След констатирането на технологичния проблем за пропуска – дефектиране на гумено уплътнение на фланец на един от тръбопроводите на турбогенератора, превантивно са подменени всички такива уплътнения.

В рамките на престоя успешно са изпълнени необходимите изпитания на оборудването.

Двата блока на АЕЦ “Козлодуй” – пети и шести, ще работят с натоварване съгласно разрешението на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Б.Р. Според неофициални данни изтеклият водород е бил около 1100 m3 , като концентрацията му в този участък на машинна зала е достигнала до 4%. Навременните и професионални действия на дежурния експлоатационен персонал са предотвратили твърде сериозна авария – пожар, или, не дай Боже, взрив. 

 

 

Такива примери има в европейската и световната практика. Най-леките последствия при такава авария са за самия турбогенератор – разхерметизиране на лабиринтните уплътнения (уплътняващи лагери) и проникване на масло, вследствие на повишеното му налягане спрямо налягането във вътрешността на генератора. Маслото се отслоява (диспергира) по всички вътрешни елементи и отстраняването му представлява сериозен проблем. Имам спомен за подобен случай и в България. 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари