ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Българска фотоволтаична асоциация (БФА) – за всички грешки в управлението на енергетиката след 1989 ние ли сме виновни?

20.04.2013

 

Опитват се да прехвърлят на гърба на ВЕИ всички грешки в управлението на енергетиката в България в последните години от 1989 година насам. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Румен Христов, член на Управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация.

 

 

„Проблем, който имаме в сектора, е абсолютната непредсказуемост на възвръщаемостта, с оглед на липсата на нормална законова рамка”, обясни Христов.

Пред проблем са изправени и новоизграждащите се бъдещи инсталации, тъй като Европейският съюз извършва антидъмпингово разследване и размишлява дали да въведе импортни мита за модули, произведени в Република Китай.

„Това създава несигурност в бъдещите инсталации, но тази несигурност ще бъде преодоляна юни месец, защото тогава ще се знае със сигурност ще има ли или няма да има мита и ако има, приблизително колко ще са те”, обясни той.

За производителите в сектора, проблем е също и липсата на програми за производството на енергия от възобновяеми енергийни източници.

„Имаше съвсем малки такива, по които много глупаво бяха изхарчени малко пари – до 200 хил. лева. Това също го виждам като проблем и като глупаво изхарчени средства. Може много по-разумно да се дават нисколихвени кредити и да се стимулира собственото производство и собствената консумация”, посочи Румен Христов.

„Най-големият проблем е, че няма разбиране, че бъдещето е във ВЕИ, няма разбиране от политиците и от всички свързани с българската енергетика и се надявам, че с дружни усилия нашата асоциация, а и всички граждани, които искат да имат по-чиста планета и говоря директно – по-евтин ток в бъдеще, ще подкрепят каузата на възобновяемите енергийни източници”, каза още Христов.

Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1768206

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари