ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна получава заем от ЕБРР за повишаване на безопасността на АЕЦ

29.03.2013

 

Украинското държавно предприятие „Энергоатом“ и Европейската банка за реконструкция и развитие (ЕБРР) са подписали в понеделник кредитно споразумение за 300 милиона евро в рамките на програмата за повишаване на нивото на безопасност на атомните електроцентрали в Украйна, съобщава украинската информационна агенция УНИАН.

Кредитът е с държавна гаранция. Ръководителят на представителството на ЕБРР в Украйна Андре Куусвек по време на подписването е подчертал, че, участвайки в реализирането на такава важна програма, ЕБРР не само играе важна роля в изпълнението на мероприятията за повишаване на безопасността, но и демонстрира отговорност като надежден и дългосрочен партньор на Украйна.

 

 

“Този проект е много важен за да се поддържа нивото на безопасност на АЕЦ на високо ниво. Този проект не е насочен за построяването на нови мощности или продължаване на сроковете за експлоатация на съществуващите блокове, но той е важен за душевното спокойствие на населението”, – казва Куусвек.

В средата на март ЕБВР взе решение да участва в реализирането на комплексната програма за повишаване на безопасността на намиращите се в експлоатация енергоблокове на украинските АЕЦ чрез предоставяне на кредит на стойност 300 милиона евро. В резултат на изпълнението на тази програма украинските АЕЦ ще бъдат приведени в съответствие с международните стандарти за безопасност съгласувани с МААЕ.

Сега украинската държавна компания“Энергоатом“ експлоатира 15 ядрени енергоблока, разположени на 4 площадки (два от тях – втори блок на Хмелницката и четвърти блок на Ровненската АЕЦ вече са модернизирани с помощта на ЕБРР и Евратом).

Източник: РИА Новости

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари