ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ДКЕВР – Евгения Харитонова: Цената на тока от 1 април ще остане същата

24.03.2013

 

 

Няма опасност да бъде спрян тока в онази част на страната, захранвана от EVN, защото това е предпоставка да им бъде отнет лиценза, заяви председателят на ДКЕВР в „Челюсти“.

За да кажа, че ЕРП-тата крадат, трябва да има доказателства, каза Евгения Харитонова председател на ДКЕВР в „Челюсти“ и обеща, че в началото на седмицата ще издаде заповед за проверка на огромната сметка на „Къпиновския манастир“, за която TV7 ви съобщи.

Лицензът на ЧЕЗ като електроразпределително дружество може да бъде отнет само съобразно разписаната процедура в Закона за енергетиката. ДКЕВР ще започне проверка на ЧЕЗ, за да проверят дали са правили всички, отчетени инвестиции и дали те са адекватни, обеща Харитонова.

По темата „зелена енергия“ председателят на ДКЕВР коментира, че законът от 2007 г. отворил не врата, а порта да дойдат инвеститори, които построиха вятърни и соларни паркове. „На тях бяха предоставени само права, а задълженията са за НЕК, който е длъжен да купува ток на високи цени“, обясни тя.

По думите й, трябва да се направи фонд, в който тези инвеститори да заделят част от парите си, за да се намали т.нар. зелена добавка, която участва във формирането на цената на тока. За да се случи това обаче, трябва да има работещ парламент.

Няма опасност да бъде спрян тока в онази част на страната, захранвана от EVN, защото това е предпоставка да им бъде отнет лиценза, категорична беше дамата. Не е вероятно от 1 април да се случи нито намаляване, нито увеличение на цената на тока, заяви Евгения Харитонова в заключение.

Източник: http://tv7.bg/news/9704582.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари