ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Валентин Николов: Ал. Николов сам да реши дали ще политиканства или ще напусне АЕЦ

01.03.2013

 

 

Александър Николов има избор или да напусне АЕЦ „Козлодуй” и да прави политическа кариера, или да се съобразява и изпълнява политиката на дружеството. Това заяви в нарочно интервю за медиите в Козлодуй изпълнителният директор на АЕЦ Валентин Николов.

Той категорично опроверга изказаните в публичното пространство твърдения на неговия заместник, че АЕЦ „Козлодуй” има финансови затруднения, че са правени икономии от инвестиционната и ремонтна кампании за сметка на безопасността и внушенията, че е застрашено бъдещето на централата.

„Към момента Националната електрическа компания ни е платила 2 фактури и 10 милиона лева от задълженията, които има към нас. Така че със средствата от продаденото на свободния пазар, мога да кажа, че финансовото състояние на АЕЦ „Козлодуй” е стабилно”, обоснова се Валентин Николов.

Той беше категоричен, че за миналата година са изпълнени 75% от инвестиционната програма в размер на 65 милиона лева, като причината изпълнението да не е 100% са забавените процедури, но подчерта, че няма дейности, свързани с безопасността, които да не са изпълнени.

„Иначе щяха да бъдат констатирани от Агенцията за ядрено регулиране, щяха да бъдат констатирани и от приключилата през декември месец миналата година мисия ОСАРТ, а както вече знаете, тя констатира абсолютно положителното въвеждане на международните стандарти по безопасността, както и всички дейности в безопасността. Категорично мога да кажа, че няма никакъв проблем от гледна точка на инвестициите, направени в централата, нито пък обезпечаването им с финансов ресурс”, каза изпълнителният директор.

Той опроверга и вероятността от забавяне на сроковете по подготовка на програмата за удължаване на проектния ресурс на 5 и 6 блок, както и за тазгодишната ремонтна кампания.

Валентин Николов беше повече от категоричен, че никакъв фалит не грози АЕЦ „Козлодуй”. „От известно време се опитвам да обясня на хората, че няма необходимост АЕЦ „Козлодуй” да участва с цялото си производство в квотата за регулирания пазар, защото тогава вече ще се стигне до влошаване на финансовите резултати на централата. Но АЕЦ „Козлодуй”, освен задълженията, които НЕК има към нея, има и достатъчно много възможности, чрез които да компенсира евентуалното намаляване на приходите”, каза още Николов.

Колкото до странното интервю с изключително крайните съждения и опасни внушения на Александър Николов, той ги отдаде на накърненото му его и на опитите да се забърка в политиката и неслучайно е избран и точно този момент.

„Днес /28 февруари/ говорих с него и му казах, че съм категорично против да се лансират неистини в публичното пространство и особено по теми като безопасността на централата, доходите и социалните плащания на хората, и ако мисли да ги развива, да го прави извън АЕЦ „Козлодуй”. Казах му още, че ако иска да се развива политически по някакъв начин, това може да го направи, но извън екипа на дружеството. Той да си прецени – казах му да си помисли днес какво ще прави занапред”, категоричен беше Валентин Николов.

Източник: http://www.kozloduy-bg.info/index.php?p=news&aid=9240 

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари