ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Към Марс лети българска апаратура

08.11.2011

Българският апарат „Люлин Фобос“ трябва да излети тази вечер (8 ноември) в Космоса, съобщават от пресслужбата на Българската академия на науките (БАН). 

Предназначението на апарата е изследване на радиационните условия и дози на облъчване в хелиосферата на разстояния от 1,0 до 1,5 астрономически единици от Слънцето и в околомарсианското пространство. Апаратът ще прави и оценка на радиационните дози, получавани от системите на космическия апарат, и др.

Българската апаратура „Люлин-Фобос“ ще е част от руския проект с широко международно участие Phobos-Grunt, който е за изстрелването на междупланетна автоматична станция към Марс, посочват още от БАН.

„Люлин-Фобос“ е създадена от екип от учени от Института за космически и слънчеви изследвания към БАН (ИКСИ-БАН). Д.ф.н. Й. Семкова и проф. д.ф.н. Цв. Дачев са ръководители на проекта, а инж. Ст. Малчев, гл. ас. Б. Томов, гл. ас. Ю.Матвийчук, В. Митев, Св. Чакъров са членове на колектива. 

 

 

“Фобос – Грунт” е руска автоматична междупланетна станция предназначена за доставка на образци от грунта от естествения спътник на Марс Фобос на Земята. Определяне на физикохимичните характеристики на грунда на Фобос, изследване на произхода на спътниците на Марс, процесите на взаимодействие между атмосферата и повърхността, взаимодействието между малките тела на Слънчевата система и слънчевия вятър.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари