ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом ще повиши безопасността на действащите АЕЦ

08.11.2011

Държавната корпорация “Росатом” отделя 18 милиарда рубли за програмата за повишаване на безопасността на действащите АЕЦ след отчета за анализа на аварията в японската АЕЦ Фукушима. За това съобщава първият заместник генерален директор на корпорацията Александр Локшин.

Той участва в работата на провеждащия се в Калининград шести форум-диалог “Ядрени производства, общество, безопасност – 2011”, организиран от Росатом.

 

“Програмата е разчетена за две години и ще се осъществява в рамките на решението на държавната корпорация оперативно да изпълни планираните мероприятия, засягащи 10 действащи централи и 32-та реактори в тях. Централите, които строим по нови проекти, вече са оборудвани с всички необходими съвременни системи за безопасност”, – пояснява Локшин.

 

По неговите думи, отделяните от Росатом средства са за закупуване на допълнително оборудване, което да бъде използвано в действащите АЕЦ при аварийни ситуации, подобни на тези от “Фукушима”, а също и за внасяне на изменения, в случаи на необходимост, които да повишат нивото на безопасност на централите до нивото на новите проекти.

 

“Буквално, длъжни сме да отговорим на въпроса: какво ще стане, ако стане нещо, за което не знаем и не разбираме. А ако стане изведнъж?”, – отбелязва Локшин. По данни на първия заместник генерален директор на Росатом, след 1986 г. корпорацията е вложила в програмата за повишаване на безопасността на АЕЦ не по-малко от 100 милиарда рубли.

 

Участниците във форума-диалог “Ядрени производства, общество, безопасност – 2011” в Калининград обсъждат въпросите за безопасното развитие на ядрената енергетика, отчитайки последствията от аварията в АЕЦ Фукушима, перспективите за развитие на ядрената енергетика в Русия, особеностите на енергосистемата на Калининградска област и граничещите с нея държави, ролята на строящата се в кехлибарения край Балтийска АЕЦ върху енергосистемата на региона. Във форума участват представители на Росатом, представители на правителствата на Русия, Полша, Латвия, Беларус, както и Еврокомисията, съобщава ИТАР-ТАСС.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари