ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Валентин Николов – за посещението си в САЩ и Русия

16.02.2013

Предлагам ви фрагмент от интервюто на г-н Николов дадено за kozloduy-bg.info след завръщането му в края на седмицата, относно срещите му свързани с ядрената ни електроцентрала.

 

Извън основния повод за посещението ми успях да направя редица срещи с представители на компании, европейски депутати, американски конгресмени. Общото мнение е, че България правилно върви в посока изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй”. Нещо повече – всички хора, с които говорих, изказаха мнение, че са готови да съдействат с контакти, за да се случи проектът.

 

 

Бях в централата на „Уестингхаус” в Питсбърг. Там проведохме среща с екипа, който готви технико-икономическата обосновка за 7-ми блок. Стана ясно, че идната седмица ще дойдат в България, за да представят на премиера моментните изследвания и резултати. Анализът, който се готви, ще представя максимално обективно възможността на различните технологии, цените, нуждата от такъв реактор, инфраструктурата, която може да се използва и какъв пазар може да се осъществи, включително и евентуални инвеститори, които могат да се включат”.

След визитата в САЩ Валентин Николов е бил в Москва, където е провел разговори във връзка с удължаването на ресурса на 5 и 6 блок на централата. „Имам уверението, че всичко ще бъде завършено в срок и качествено и ще бъдем подпомогнати в това дело от руската страна. Към момента няма никакви негативи във връзка с проведения референдум или във връзка с решението на Правителството да се откаже от Белене”, категоричен бе Николов.

Източник: http://www.kozloduy-bg.info/index.php?p=news&aid=9146

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари