ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Танер Йълдъз: Площадката на АЕЦ Аккую е най-устойчивата на земетресение в Турция

03.11.2011

След земетресението в областта Ван отново в Турция се повдигна въпроса за сеизмичната безопасност на бъдещите атомни електроцентрали. В тази връзка Министърът на енергетиката на страната Танер Йълдъз напомня пред журналисти, че АЕЦ Аккую ще бъде разположена на 130 км от разлома Еджемиш и добавя: “Тази централа ще бъде най-устойчивата в Турция. Ако бъде разположена на линията на разлома ще бъде престъпление.”

 

Той напомня още за построяването на тази централа са необходими 20 милиарда долара. И продължава в този дух, че коментаторите за безопасността на АЕЦ са загрижени повече от инвеститора, който знае за линията на разлома, но въпреки всичко е готов да вложи своите пари. Министърът приключи тази тема с метафората: “Инвеститорът, който дели конския косъм на сто части, не мисли (за безопасността), а страната мисли. Мисля, че няма такова нещо.”

АЕЦ Аккую е проектна атомна електроцентрала, която ще бъде разположена по южното крайбрежие на Турция. Тя ще бъде построена по руски проект, включващ в себе си строителството и въвеждането в експлоатация на четири енергоблока с реактори тип ВВЕР-1200. Електрическата мощност на всеки блок ще бъде 1200 MW, а общата – 4800 MW. Предполага се, че блоковете е бъдат въвеждани в експлоатация последователно с интервали от 1 година.

 

Със строителството на АЕЦ Аккую ще се занимава компанията ЗАО «Атомстройэкспорт», дъщерно предприятие на държавната корпорация «Росатом». На първия етап от строителството централата ще бъде управлявана от компания, принадлежаща на «Росатом».

 

 

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари