ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия отваря ядрената си програма за фирми от ЕС

01.11.2011

Заводи от страните-членки на ЕС могат да получат от Русия през следващите години поръчки за милиарди евро за изграждането на атомни електроцентрали от ново поколение в различни точки на света. Държавната корпорация „Росатом” в момента има договори за изграждане на 29 ядрени енергоблока в периода до 2030 г., като  10 от тях са на територията на Руската федерация, а други 19 са в чужбина. В това число влизат и двата 1000-мегаватови блока на АЕЦ „Белене”.

АЕЦ Темелин

По оценка на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) перспективите пред ядрената енергетика са значително по-големи. Доколкото около 70% от 7-милиардното население на планетата живее в условията на дефицит на електроенергия, МААЕ прогнозира предстоящо изграждане на 350 атомни блока през следащите 20 години в различни краища на света. Програмата на „Росатом” предвижда руската държавна корпорация да поеме изграждането на 30% от тези мощности. Това означава, че потенциалът за възлагане на поръчки на фирми подизпълнители се изчислява на над 300 млрд. евро в периода до 2030 г.

За да отговори на това търсене, Русия би трябвало да инвестира в значително разширяване на собствената си производствена база. Големите чуждестранни клиенти обаче като например правителството на Китай, изискват от „Росатом” в максимална степен да използва местни подизпълнители – не само в строителството, но и в изработването на оборудване. Китай е и първият партньор, който настоя руската страна да продава не само готови продукти, но и технологиите в ядрения сектор.

Пробивът беше направен с трансфера на руско ноу-хау за производство на ядрено гориво в Китай. Сътрудничеството продължи с предаването на светая светих – руските технологии за производство на „ядрения остров” на АЕЦ. На площадката на АЕЦ „Тянван” вече работят два руски енергоблока по 1000 мегавата. „Росатом” спечели и търга за изграждане на трети и четвърти блок там. На същата площадка обаче са предвидени още четири енергоблока, като се очаква, че те ще бъдат изградени самостоятелно от китайската страна по руската технология.

През последните месеци Чехия се превръща в стратегическият партньор на Русия в сектора на ядрената енергетика в Европейския съюз. Новото сътрудничество на двете страни в тази област стъпва върху добре забравеното старо. Преди три десетилетия заводите на „Шкода” в Пилзен произвеждаха корпуси на съветските реактори ВВЕР-1000 и парогенератори за тях. Оттам беше доставен и реакторът за първия блок на АЕЦ „Белене”. При приемането на проекта за нова АЕЦ в България от поколение 3+  руската страна изкупи това оборудване и през декември 2011 г. то ще започне да произвежда електроенергия на площадката на Калининската АЕЦ на 320 км северно от Москва.

Общата технологична платформа в ядрения сектор позволява на Чехия да произведе около 70% от цялото оборудване, необходимо за изграждането на АЕЦ по руски проект на нейна територия. За сравнение в новия проект за АЕЦ „Белене” българската страна е в състояние да извърши до 30% от доставките, а западноевропейски производители ще осигурят 25% от тях, а на фирми от други източноевропейски страни ще се паднат 6%. Делът на руските компании в проекта „Белене” се изчислява на около 38%.

Правителството на Чехия обяви намарение за изграждане на два нови енергоблока на площадката на АЕЦ „Темелин”, където вече работят два „хилядника” по съветски проект. Тръжните книжа вече са готови. До края на юни 2012 г. световните производители на ядрено оборудване ще могат да подадат офертите си в държавната компания ЧЕЗ. Победителят в конкурса ще бъде избран до края на 2013 г. „Росатом” ще участва в него с миноритарен дял в консорциум с дългогодишния си чешки партньор „Шкода”, който от своя страна държи 51% от сдружението.

„Предлагаме дългосрочно сътрудничество, включително в трети страни. Защото не си струва да предаваме технологии само за два блока в „Темелин”, поясни генералният директор на „Росатом” Сергей Кириенко по време на Форума на доставчиците за ядрената промишленост „Атомекс Европа” на 25 октомври в Прага.

По време на срещата беше подписан меморандум за създаване на производствено търговско обединение между руски и чешки фирми „Пражки атомен алианс”. Сред участниците в обединението са I.B.C. Prahaspol.sr.o. (Чехия), ZVUPoteza.s. (Чехия), АМТ Груп (Русия), SigmaGroupa.s. (Чехия), ARAKO spol. sr. o. (Чехия), „Променергокомплект” (Русия), ArmaturkaKrnova.s.  (Чехия), АМТ Регион (Русия), LDM spol. s r.o. (Чехия), ArmaturyGroup (Чехия), Fansa.s. (Чехия), KV Steels.r.o. (Чехия),  Kralovopolska (Чехия), MIco (Чехия). Основната цел на „Пражкия атомен алианс” е да повиши конкурентоспособността на продукцията на всеки от участниците в него на международния пазар.

Руската ядрена прогрма се отваря за компании и от други страни. Интересна възможност за това е Виртуалният каталог на Балтийската АЕЦ. Производителите на тръби, кабели, арматура и т. н. от държави членки на ЕС, които са сигурни в качеството на своята продукция, могат да се свържат с „Росатом”, за да получат достъп по интернет до изчерпателната номенклатура на оборудването, необходимо за Балтийската АЕЦ. „Ключът” за достъп се предоставя безплатно, подчертаха представители на „Росатом” по време на форума.

С помощта на паролата всеки производител може да види от какви доставки има нужда новата ядрена мощност, която ще бъде изградена в Калининградска област. Върху виртуалния проект фирмите ще могат да отбележат детайлите, които могат да доставят за него и така да се включат в списъка на потенциалните подизпълнители.

Весела ВАНЕВА, AtomInfo.Bg

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари