ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Строителите на охладителната кула на Нововоронежката АЕЦ-2 излязоха на кота +100 метра

01.11.2011

Строителите завършиха бетонирането на 62-рия пояс на охладителната кула на първи блок на Нововоронежката АЕЦ-2, преминавайки кота +100 метра.

 

 

На площадката на Нововоронежката централа се строи една охладителна кула (с височина 171 метра) за един енергоблок, вместо по две, както беше досега. Това позволява съществено да се намалят капиталните разходи, разходите на електроенергия за собствени нужди, както и да се намалят размерите на промишлената площадка на централата при запазване на всички изисквания на технологията и безопасността.

 

Още един важен етап е завършването на бетонирането на петия пръстен на вътрешния защитен контейнмънт (ВЗК) на реакторното здание на първия енергоблок до кота +43,3 метра. Изграждането на петия преходен пръстен на ВЗК предхожда монтажа на купола на ядрения остров. Сега продължават работите по монтажа на метало-конструкциите на купола, състоящ се от две части. Общата маса на металните конструкции, повдигането на които ще се извърши с помощта на кран „Demag“, е около 400 тона.

 

В турбинната зала на първи енергоблок сега се извършва монтаж на оборудването. Монтира се системата за сепариране и междинно подгряване, основен елемент от която са четири сепаратор-пароподгреватели (СПП). Теглото на всеки от тях е 221 тона. СПП понижават влагосъдържанието на парата, с което предпазват от ерозия лопатките на турбината и подгряват парата (до 270 °С) преди подаването й в цилиндъра ниско налягане на турбината.

 

В машинната зала също се работи по подготовката на фундамента на турбината, която ще бъде монтирана на кота +16 метра.

 

ОАО „Атомэнергопроект“ (www.aep.ru), предприятие на Държавната корпорация „Росатом“ (www.rosatom.ru), е инженерингова компания, генерален проектант на атомни електроцентрали.Компанията е разработила проектите на болшинството АЕЦ на територията на Русия, Източна Европа и страните от Съюза на Независимите Държави. ОАО „Атомэнергопроект“ е генерален проектант на АЕЦ “Бушер” в Иран, АЕЦ “Куданкулам” в Индия, АЕЦ “Белене” в България и др. Тя също е генерален проектант и изпълнител на строителското на Нововоронежката АЕЦ-2 (2 енергоблока с реактори ВВЕР-1200 по проект „АЭС-2006″).

 

Източник: Атомэнергопроект

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари