ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ “Козлодуй” – Неясни са причините за проблема с ротора на генератора на 6-ти блок

02.10.2012

Ивайло Калев, който е Ръководител Направление „Ремонт ЕП-2” в АЕЦ „Козлодуй” обясни, че до днешна дата не е ясна причината за влошената изолация на ротора на генератора на 6-ти блок.

Миналата година беше извършен ремонт на ротора, а след успешно преминати изпитания той е монтиран на място. По данни на специалистите е отговарял на всички норми, както е видно от техническите документи, направени по време на ремонта.

При експлоатацията на блока обаче се появяват отклонения от изолацията на ротора на генератора, които продължават през цялото време.

Още миналата година са взети мерки и е започната работа по подмяната му и установяване на причините за проблема. Най-напред е извършен ремонт – ревизия на резервния ротор, който е доставен доста отдавна в централата, но имайки го на склад, това улеснява процеса на подмяна, тъй като производството на нов ротор е доста дълъг период.

След извършената ревизия на ротора е установено, че той трябва да бъде балансиран, въпреки че е бил на склад в централата и е съхраняван в съответствие с всички изисквания.

„Дженерал Турбо” в Букурещ се оказва най-подходящото място това да се случи и роторът е изпратен там. След извършена процедура на договаряне роторът е транспортиран по Дунава, а след приключване на балансирането той по същия начин е върнат в България. По време на връщането му нивото на река Дунав е доста ниско, но това не е създало проблеми при транспорта на съоръжението, уточнява Ивайло Калев. Работата е свършена в срок, а съоръжението е пристигнало безпроблемно.

Роторът е разконсервиран в машинна зала, направена му е предварителна подготовка преди блокът е спрян за ремонт. Извършени са всички необходими операции, за да може роторът да бъде готов за подмяна. Към момента старият е изваден и ще бъде консервиран, а на по-късен етап ще бъде изпратен в завода на „Електросила” в Санкт Петербург за основен ремонт. Разглобявайки ротора, надеждите са да се разбере причината за нестабилното му състояние.

„Освен това, че работихме по дейностите, които са за подготовка на ротора на генератора за монтаж, доста хора бяха заети с преценяване на всички възможни дейности и рискове по време на подмяната на ротора, така че да не сме изненадани от нещо и да имаме проблем, който да трябва да решаваме за по-дълго време. По тази причина бяха закупени машини за райбероване – една от операциите, която е основна при подмяната на ротор на турбина или респективно на генератор, е райбероване на отворите на полумуфите, така че да могат да бъдат, по нашему казано, куплирани както трябва”.

Ивайло Калев се надява, че след изпитанията на статора на генератора ще се окаже, че той не влияе върху работата на ротора. И все пак специалисти от „Електросила” вече са на площадката на АЕЦ „Козлодуй”, където проверяват дали това е така, за да се уверят, че статорът е в нормално състояние. Целта е след смяната на ротора всичко да бъде наред, а представители на „Електросила” продължават да инспектират дейностите по подмяната.

Източник: http://www.kozloduy-bg.info/index.php?p=news&aid=8153

Tags: , , ,

One Response to АЕЦ “Козлодуй” – Неясни са причините за проблема с ротора на генератора на 6-ти блок

  1. Красимир Христов on 16.10.2012 at 8:22

    На 25 септември 2012 година в 8 часа и 8 минути втори блок на Хмелницката АЕЦ беше изключен от енергийната система на Украйна вследствие на увеличени вибрации на турбогенератора.
    Блокът е изведен в извънпланов ремонт. Заявката е до 30 октомври 2012 година.
    Работи се по замяната на ротора на турбогенератора.

    Съдейки по предвиденото време, мисля че въпреки липсата на опит, но при наличието на силно техническо съпровождане от страна на “Електросила” ремонтът на ТГ на шести блок на АЕЦ “Козлодуй” ще бъде успешен.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари