ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция – инцидент в завода за ядрено гориво FBFC “Romans”

02.10.2012

Регулаторният орган на Франция класифицира инцидента от 26 септември 2012 година на завода за ядрено гориво FBFC “Romans” от ниво “1” по скалата INES.

Според съобщението на агенцията за ядрена безопасност (ASN) на Франция, на 26 септември при транспортиране по територията на завода на съдове с разтвор на делящо се вещество са прилагани правилата за транспортиране на сухи радиоактивни материали.

Тези правила не са толкова строги, колкото е необходимо при превозването на съдове с разтвори. По този начин, заключават от ASN, е била създадена опасност от инцидент с достигане на критичност в превозваното количество делящ се материал.

За щастие реални последствия от неправилно извършената транспортна операция не е имало.

Източник: AtomInfo.Ru

Б.Р. FBFC – дъщерно дружество на AREVA, е водещ световен производител на горивни елементи за ядрени реактори от типа PWR (реактор с вода под налягане).

FBFC се състои от три обекта, единият от които е “Romans”. В този обект се произвежда UO2 прах, както и пелети (горивни таблетки), дюзи, горивни пръти (ТОЕ) и горивни касети (ТВС) за реактори с вода под налягане (PWR). FBFC е в основата на  регионалната икономика на Рона-Алпи, където работят 830 души. Самият завод FBFC „Romans“ е разположен близо до Роман-сюр-Изер (департамент Дром) в югоизточна Франция.

Изходната суровина за производството е уранов хексафлуорид (UF6), а крайната продукция са ТОЕ (като полуфабрикат) – основна съставна част на горивните касети (топлоотделящи сборки или ТВС). Горивните касети са завършеното производство на завода. В зависимост от вида на доставяния изходен материал и заданието, заводът произвежда и регенерирано ядрено гориво. Изходния материал, доставян на FBFC „Romans“, е с обогатяване по 235U до 5%.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари