ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росатом“ е готова да се върне към реализацията на проекта АЕЦ „Белене“

28.09.2012

 Руската корпорация „Росатом“ е готова да се върне към реализацията на проекта АЕЦ „Белене“, но първо трябва да се обсъдят подробностите по предложението на частния американски инвеститор. Това заяви за БНР говорителят на „Росатом“ Сергей Новиков.

Според говорителя на „Росатом“ Сергей Новиков появата на частен инвеститор за АЕЦ „Белене“ за пореден път потвърждава, че проектът е ефективен, напълно реалистичен и икономически целесъобразен.

След като има инвеститор, който е готов да построи централата без държавно финансиране от българския бюджет, което впрочем беше готова да направи и руската страна – това само потвърждава тезата, че централата е ефективна. Според нас предложението е интересно и заслужава внимание.

Коментирайки появилата се информация, че се водят преговори между частния американски инвеститор и „Атомстройекспорт“ за откупуване на проекта, говорителят на „Росатом“ заяви:

Към момента, доколкото ми е известно, такива преговори не се водят, но това не означава, че те не могат да започнат. Отново научаваме важните новини чрез медиите, но бихме искали да знаем подробностите и да разберем какво точно се предлага. Ако българското правителство заяви, че е готово да строи „Белене“ с финансиране от частен американски инвеститор, остава да се обсъдят детайлите и ние ще сме готови да се върнем към проекта. Ако получим конкретно предложение, разбира се, ще го разгледаме.

Сергей Новиков обаче изрази и известно опасение дали това не е поредната сцена от спектакъла „Белене“ или все пак става дума за една реална идея за построяването на втора атомна електроцентрала в България.

Източник: http://bnr.bg/sites/horizont/Economics/World/Pages/2709rosatom.aspx

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари