ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


GE Hitachi и Holtec представят SMR проекти за оценка в Обединеното кралство

26.12.2022

GE Hitachi Nuclear Energy (GEH) подаде заявление за вписване в Generic Design Assessment (GDA) за своя малък модулен реактор (SMR) BWRX-300 до Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия на Обединеното кралство (BEIS).

 

Представяне на АЕЦ, базирана на BWRX-300 (Изображение: GEH)

Междувременно Holtec International заяви, че възнамерява скоро да подаде заявление за своя дизайн SMR-160.

GDA е процес, извършван от Службата за ядрено регулиране (ONR) и Агенцията по околна среда (EA) за оценка на аспектите на безопасността, сигурността и опазването на околната среда на дизайна на атомна електроцентрала, която е предназначена да бъде разположена във Великобритания. Успешното завършване на GDA завършва с издаването на потвърждение за приемане на проекта от ONR и декларация за приемливост на проекта от EA. През май 2021 г. BEIS отвори процеса GDA за напреднали ядрени технологии, включително SMR.

Rolls-Royce SMR беше първият доставчик, който подаде заявление за GDA на SMR дизайн. Проектът на реактор с вода под налягане от 470 MWe беше приет за преглед през март тази година, като BEIS поиска от ONR и EA да започнат процеса.

GEH сега кандидатства за своя дизайн BWRX-300, за да премине през GDA процеса. Това е SMR с водно охлаждане от 300 MWe с естествена циркулация и системи за пасивна безопасност, които използват дизайна и лицензионната основа на ESBWR кипящ воден реактор на GEH. В момента е подложен на предварителен преглед на дизайна на доставчика на Канадската комисия по ядрена безопасност (CNSC) и преглед на проекта на предварителна заявка от Комисията за ядрено регулиране на САЩ (NRC).

„Вярваме, че BWRX-300 е идеалната технология, която да помогне на Обединеното кралство да постигне своите цели за декарбонизация и енергийна сигурност“, каза Шон Сексстоун, изпълнителен вицепрезидент, Advanced Nuclear в GEH. „Регулаторните агенции в Канада и САЩ си сътрудничат при преразглеждането на лицензите на BWRX-300. Чрез процеса на GDA очакваме с нетърпение да ангажираме регулаторите на Обединеното кралство и да дадем възможност за сътрудничество с техните глобални партньори.“

GEH заяви, че е получила подкрепа при подготовката на заявлението за влизане в GDA от Jacobs UK Ltd, която поддържа заявления за лицензиране на проекти за нови атомни електроцентрали в Обединеното кралство от 2007 г., черпейки от дълбокото си разбиране на процеса на GDA и специфичните за обекта регулаторни изисквания.

За да подпомогне глобалното внедряване на BWRX-300, GEH има меморандуми за разбирателство или други споразумения с компании в Канада, Чехия, Полша, Обединеното кралство, САЩ и Швеция, наред с други.

Holtec е готов за кандидатстване

Holtec обяви, че е „готов да влезе в регулаторния процес на Обединеното кралство за обща оценка на дизайна за SMR-160 в началото на 2023 г., което ще даде възможност за започване на строителството на първия блок в Обединеното кралство още през 2028 г.“. Компанията заяви, че е подала заявление до BEIS за финансова подкрепа за оценка на регулаторния дизайн миналия месец.

 

Как може да иглежда енергоблок, базиран на SMR-160 (Изображение: Holtec)

„Holtec Britain планира да подаде заявление за обща оценка на дизайна на блока SMR-160 за съответствие с регулаторните изисквания на Обединеното кралство, за което компанията знае, че е дълбоко информиран за безопасността и технически строг процес от опита си в лицензирането и внедряването на мокри системи за съхранение и сухо съхранение и транспортиране на използвано ядрено гориво от средата на 90-те години на миналия век“, се казва в него.

SMR-160 е леководен реактор под налягане, генериращ 160 MWe, използващ ниско обогатено ураново гориво, с гъвкавост за производство на технологична топлина за промишлени приложения и производство на водород. Проектът е завършил първата фаза от трифазния преглед на проекта на доставчика преди лицензиране на CNSC и е в процес на предлицензиране с NRC.

Holtec каза, че „адаптирането на дизайна на SMR-160 за Обединеното кралство не се очаква да доведе до съществено различно изпълнение на завода. По този начин основният принцип на SMR-160, който е да се използва един универсално приложим дизайн в целия свят, ще остане непроменен“ .

Компанията заяви, че възнамерява да внедри 32 SMR-160 в серийно производство до 2050 г., „за да осигури надеждно и достъпно електричество и топлина за домакинствата, бизнеса и индустриалните потребители в Обединеното кралство“.

Той добави, че е събрал група от квалифицирани местни британски компании с допълващи се основни компетенции заедно с глобалните партньори на Holtec, японската Mitsubishi Electric и южнокорейската Hyundai Engineering & Construction (HDCE).

„Целта на тази програма е да предоставим на търг нашата „безпроблемно безопасна“ технология SMR-160, която да служи като работен кон за захранване на разпределено базово производство на електроенергия в Обединеното кралство, за да отговори на очакваното нарастващо търсене на чиста енергия в страната през следващите десетилетия, “ каза Холтек.

Holtec също така обяви, че е сключила съвместен меморандум за разбирателство (MoU) с Balfour Beatty и HDEC за напредък в планирането за изграждане на SMR-160 в Обединеното кралство. Съгласно споразумението страните ще разработят разделението на отговорностите за доставка, изграждане и въвеждане в експлоатация на инсталации SMR-160 в Обединеното кралство в съответствие с регулаторните и индустриални практики на Обединеното кралство и с включване на доставчици от Обединеното кралство.

Balfour Beatty ще действа като основен строителен партньор в Обединеното кралство и ще си сътрудничи с HDEC при гражданското строителство и инсталирането на механични, електрически и отоплителни, вентилационни и охладителни системи, както и оборудването, необходимо за реакторите SMR-160 на Holtec.

Страните също така съвместно ще разработят оценка на разходите за разполагане на SMR-160 в Обединеното кралство въз основа на стандартния дизайн на Holtec, разработен за американския пазар, докато чакат правителството на Обединеното кралство да определи процеса за избор на място.

Holtec заяви, че е идентифицирала три потенциални обекта в Обединеното кралство със съществуващи атомни електроцентрали, подходящи за приемане на първата вълна от Holtec SMR-160: Trawsfynydd в Уелс и Heysham и Oldbury в Англия.

„Ние напредваме в плановете за изпълнение на проекти с нашия екип в Обединеното кралство въз основа на наличната информация за тези сайтове и нашия корпоративен офис, който се ангажира да съчетае финансирането на GDA с BEIS“, каза директорът на Holtec Великобритания Гарет Томас. „Нашето GDA приложение предоставя невероятна стойност за парите на правителството, като се има предвид, че развитието на SMR-160 е основно финансирано от Holtec повече от десетилетие и исканата правителствена подкрепа е само за „непълно финансиране“ за завършване на процеса на GDA.“

Източник: https://world-nuclear-news.org/Articles/Two-vendors-submit-SMR-designs-for-UK-assessment

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари