ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Michael KIRST – Westinghouse разбира ситуацията в България

25.09.2012

Компанията „Westinghouse“ би предпочела да построи енергоблок по собствен проект на АЕЦ “Козлодуй”, обаче “разбира ситуацията в България”. Това, както пише професионалното издание „Nuclear Intelligence Weekly“, е заявил вицепрезидентът на  „Westinghouse“ Майкъл Кирст (Michael KIRST, Vice-president, Central and Eastern Europe, Westinghouse Electric). 

„Ясно е, че „Westinghouse“ би предпочела да построи собствен реактор. Но разберете ситуацията в България, където те (българите) са направили значителни инвестиции в  друг проект”, – казва Кирст.

Затова българите “помолиха да разгледаме, може ли друг доставчик да дойде и да използва това оборудване (поръчано за АЕЦ “Белене”), за да не пропаднат разходите напълно”.

Крист отбеляза също, че разглеждането на финансовите опции по проекта за построяването на седми блок на АЕЦ “Козлодуй” не влизат в условията на договора, сключен между „Westinghouse“ и българската страна във връзка с технико-икономическата обосновка (ТИО) за новия блок.

АЕЦ “Козлодуй” има 6 блока. Два от тях с реактори ВВЭР-1000 са в строя, а останалите четири с ВВЭР-440 бяха спрени с решение на Парламента на РБ по политически причини – по искане на ЕС.

Съгласно действащите лицензии, пети блок може да се експлоатира до 5 ноември 2017 година, а шести блок до 2 октомври 2019 година.

През април 2012 българското правителство взе решение за построяване на седми блок на АЕЦ “Козлодуй” с използване на оборудването, поръчано за АЕЦ “Белене”, като държавата се отказва да изразходва за този проект бюджетни пари.

ТИО за седми блок ще прави компанията „Westinghouse“. Разглеждат се два варианта – построяване на новия блок от нулата или строителство с използване на поръчаното оборудване за ядрения остров на АЕЦ “Белене”. Горивото и АСУ ТП във втория случай могат да бъдат на компанията „Westinghouse“, а оборудването на турбинния остров на корпорацията „Toshiba“.

Предполагаемият срок за пускане в експлоатация на седми енергоблок е 2024 година. Проектната компания „АЕЦ Козлодуй – нови мощности“ ЕАД беше създадена на 8 май 2012 година.

Източник: AtomInfo.Ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари