ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ ще инспектира две ядрени съоръжения в Украйна през следващите дни по нейно искане

26.10.2022

Инспектори на Международната агенция за атомна енергия скоро ще посетят две ядрени съоръжения в Украйна по искане на Киев.

Това съобщи генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси, съобщават от пресслужбата на организацията.

 

 

Той отбеляза, че МААЕ е запозната с изявленията на Русия относно предполагаеми дейности по производство на ядрени оръжия в две съоръжения в Украйна. Гроси подчерта, че съоръженията са с гаранции на агенцията и редовно се инспектират.

„Агенцията е получила писмено искане от Украйна за изпращане на група инспектори за извършване на инспекционни дейности в две съоръжения… и се готви да посети тези съоръжения през следващите дни“, подчерта той.

Според него „целта на посещенията е да се идентифицира всяка възможна недекларирана ядрена дейност и материали“.

„Преди месец МААЕ инспектира едно от тези места и всички наши заключения съответстваха на изявленията на Украйна за гаранции“, каза Гроси. „Там не е открита недекларирана ядрена дейност или материал.

Шефът на МААЕ не уточни за кои обекти става дума.

По-рано шефът на Министерството на външните работи Дмитро Кулеба съобщи, че Украйна официално е поканила експерти от МААЕ да изпратят мисия в Украйна, за да опровергаят твърденията на руски официални лица за предполагаемото разработване на „мръсна бомба“.

Както беше съобщено, онзи ден министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу заяви, че Украйна уж се готви да взриви „мръсна бомба“, без да предостави никакви доказателства за своите предположения.

Освен това през деня той се обади на поне трима министри на отбраната на страните от НАТО, говорейки за украинската „мръсна бомба“.

Президентът Володимир Зеленски смята, че изявленията на Москва за предполагаемото използване на „мръсна бомба“ от Украйна показват, че Руската федерация подготвя провокация и затова светът трябва да реагира възможно най-сурово.

Източник: https://elektrovesti.net/81191_magate-proinspektue-nayblizhchimi-dnyami-dva-atomni-obekti-v-ukraini-na-ii-zapit

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари