ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – АЕЦ „Михама“ – аварийно изтичане на радиоактивна вода

02.08.2022

В японската префектура Фукуи в Западна Япония седем тона течност с радионуклиди изтекоха, при подаване на вода в помпата на защитната обвивка (оболочка) на трети реактор на АЕЦ Михама, съобщи агенция Киодо, като цитира оператора на централата Kansai Electric Power.

В 10:55 местно време се задейства аларма, която съобщава за намаляване на обема на водата, постъпваща в помпата. Служителите на централата намериха локва в близост до филтъра и събраха повече от половината изтекла течност в специален резервоар в случай на теч.
Kansai Electric Power твърди, че инцидентът няма да има никакво въздействие върху околната среда.

Подробности

Атомната електроцентрала Михама е една от най-старите атомни електроцентрали в Япония. Тя се намира в западната част на японския остров Хоншу на брега на Японско море в град Михама, на 320 км западно от Токио.

След аварията на Фукушима-1

След аварията в АЕЦ Фукушима-1 през 2011 г. японските власти затегнаха изискванията към ядрените съоръжения. В допълнение към необходимостта от укрепване на инфраструктурата срещу терористични атаки и природни бедствия, операторите на атомни електроцентрали трябваше да преустановят работата на реактори, чийто експлоатационен живот надхвърля 40 години. Възобновяването на тяхното функциониране е възможно само след извършване на цялостна проверка. Първият енергоблок в страната, който премина през съответната процедура, беше третият реактор на АЕЦ Михама, който беше рестартиран на 23 юни 2021 г.

Зашита от терористични атаки

Японската енергийна компания Kansai Electric Power обаче на 23 октомври за последно спря работата на третия реактор на АЕЦ Михама поради неприлагане на мерки за укрепване на инфраструктурата срещу терористични атаки.

Работата по укрепване на инфраструктурата трябваше да приключи на 25 октомври. Kansai Electric Power не успя да ги изпълни до определения срок, във връзка с което компанията беше принудена да спре работата на реактора, следвайки съответното разпореждане на Японския държавен комитет за контрол на ядрената енергетика.

Според плановете процесът на укрепване на инфраструктурата срещу терористични атаки в атомните електроцентрали трябва да приключи до септември 2022 г. В същото време се планира работата на третия реактор да бъде възстановена до октомври 2022 г.

Междувременно официалният сайт на Kansai Electric Power не дава информация, че спирането на енергоблока се дължи на забавяне на укрепването на инфраструктурата. Според отчета на дружеството дейността на ректората е прекратена „за планова проверка, която ще продължи около 13 месеца“.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-231668

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари