ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Александър Николов – Истината за “Интерприборсервиз” ООД, фирма с 33 годишна история, синоним на професионализъм (в миналото)

31.07.2022

„Интерприборсервиз“ ООД е създадено през 1988 г. по решение на Правителството на България със съдружници известни компании, работещи в областта на енергетиката, мажоритарен собственик – АЕЦ “Козлодуй” ЕАД.

И така до 15.07.2022 г. когато настоящия управител е внесъл молба за откриване на производство по несъстоятелност.

Защо се стигна до тук?

През 2020 г. са сключени регулярните от много години договори между АЕЦ “Козлодуй” ЕАД и „Интерприборсервиз“ ООД за техническо обслужване на средства за автоматизация, измерване и пр. Договорите са сключени на основание чл. 15, ал. 1, т. 5 от ЗОП, т.е. при условие изпълнителя да е свързано лице и да може сам да изпълнява самостоятелно възложената му дейност.

https://www2.aop.bg/wp-content/uploads/2021/07/MU6_2021.pdf

Почти веднага след това, управителя на „Интерприборсервиз“ ООД, в нарушение на ЗОП и без да уведоми възложителя АЕЦ “Козлодуй” ЕАД, превъзлага част от дейностите на две други юридически лица, с едни и същи собственици. Въпросните други юридически лица не разполагат с персонал и компетентности за изпълнението на възложените дейности и за целта в тях са преназначени няколко човека, възлови специалисти, от … „Интерприборсервиз“ ООД.

Забележете: договорите са за милиони левове, а изпълнителите са “странно” обвързани с управителя на „Интерприборсервиз“ ООД и спорния бизнесмен от предходния пост.

Няколко месеца по късно, след направен одит по сигнал за нарушения, АЕЦ “Козлодуй” АЕД изпраща писмо до „Интерприборсервиз“ ООД с настоятелно изискване въпросните договори да бъдат незабавно прекратени. Управителя на „Интерприборсервиз“ ООД официално (писмено) отказва да изпълни това с предлог, че в договорите между „Интерприборсервиз“ ООД и изпълнителите няма предвидена клауза за прекратяване!!!

Започната е процедура, която за съжаление е сравнително бавна, по създаване на друго юридическо лице, 100 % собственост на АЕЦ “Козлодуй” ЕАД, което да стане приемник на дейността. След регистрацията на “АЕЦ Сервиз” ЕООД е изпратено едномесечно предизвестие за прекратяване на договорите с „Интерприборсервиз“ ООД, сключени на основание чл. 15 от ЗОП.

Тук следва да поясня, че предизвестието се отнася само за договорите сключени по чл. 15 от ЗОП и няма отношение към другите договори между АЕЦ “Козлодуй” ЕАД и „Интерприборсервиз“ ООД, сключени на общо основание.

След това почти целия персонал на „Интерприборсервиз“ ООД, по собствена воля и в съответствие с КТ, преминава на работа в новото дружество “АЕЦ Сервиз” ЕООД.

По гореизложения казус АЕЦ “Козлодуй” ЕАД своевременно е уведомила Принципала и компетентните органи в Република България.

PS: Следва продължение.

Tags: , ,

One Response to Александър Николов – Истината за “Интерприборсервиз” ООД, фирма с 33 годишна история, синоним на професионализъм (в миналото)

 1. Красимир Христов on 31.07.2022 at 0:17

  С интерес ще изчакам продължението – то сигурно е много важно за да се изсветлят нещата!
  Засега искам само да попитам г-н Николов и тези които са вътре в нещата:
  Защо нищо не казвате за доставката от десетки години на резервни части за АЕЦ?
  Всички говорят за тежка международна корупционна обвързаност, от която страда централата.
  Става дума за 2-3 пъти завишени цени, вследствие на преминаване на доставките през няколко ръце (джобове).

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари