ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росатом“ се опъна на „Уестингхаус“ за 7 блок на „Козлодуй“

19.09.2012

Москва, Русия /КРОСС/ Русия няма да предаде изходните данни за руското оборудване и руските технологии на американската компания „Уестингхаус” за целите на нейната технико-икономическа оценка, необходима за строеж на „хибриден блок” на площадката в Козлодуй. Това съобщи Nuclear.ru, позовавайки се на неназован източник от ядрения отрасъл в страната, запознат с преговорния процес.

България се надяваше на бързо решение за строежа на 7 блок в АЕЦ „Козлодуй”, за който да използва готовото вече оборудване за АЕЦ „Белене”. Това обаче се оказа невъзможно заради изискванията на Евросъюза, отбелязва източникът. Руската страна вече обяви, че е готова да пренасочи оборудването към АЕЦ „Козлодуй” или да го държи на съхранение, припомня електронното издание.

Преди дни заместник генералният директор на руската държавна компания „Росатом” Кирил Комаров заяви, че решението за това как ще се използва готовото вече оборудване за „Белене” ще бъде взето от поръчителя, т.е. България.

Ако България реши да остави ядреното оборудване на съхранение в Русия, за целта ще е необходимо да се сключи и плати съответния договор, коментира представителят на ядрената индустрия. По думите му на България било предложено разсрочване на плащанията за оборудването и за неговото съхранение за период от две-три години при правителствена гаранция.

През последните няколко месеца по този въпрос нямаше никакво развитие, а през август беше съобщено за договора с „Уестингхаус” за подготовката на техническа и икономическа оценка за 7 блок, който струва 900 000 евро, отбелязва източникът на Nuclear.ru, според който това е напълно неприемливо за руската страна. По думите му „Уестингхаус” е пряк конкурент на „Росатом” и няма да получи нито един документ, свързан с руската технология и оборудване.

Източник: http://www.cross.bg/1328461  

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари