ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Александър Николов: ИНТЕРПРИБОРСЕРВИЗ – СИНОНИМ НА ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ!

25.07.2022
Истината за “Интерприборсервиз” ООД, фирма с 33 годишна история, синоним на професионализъм (в миналото)
„Интерприборсервиз“ ООД е създадено през 1988 г. по решение на Правителството на България със съдружници известни компании, работещи в областта на енергетиката, мажоритарен собственик – АЕЦ “Козлодуй” ЕАД.
И така до 15.07.2022 г. когато настоящия управител е внесъл молба за откриване на производство по несъстоятелност.
Защо се стигна до тук?
През 2020 г. са сключени регулярните от много години договори между АЕЦ “Козлодуй” ЕАД и „Интерприборсервиз“ ООД за техническо обслужване на средства за автоматизация, измерване и пр. Договорите са сключени на основание чл. 15, ал. 1, т. 5 от ЗОП, т.е. при условие изпълнителя да е свързано лице и да може сам да изпълнява самостоятелно възложената му дейност.
Почти веднага след това, управителя на „Интерприборсервиз“ ООД, в нарушение на ЗОП и без да уведоми възложителя АЕЦ “Козлодуй” ЕАД, превъзлага част от дейностите на две други юридически лица, с едни и същи собственици. Въпросните други юридически лица не разполагат с персонал и компетентности за изпълнението на възложените дейности и за целта в тях са преназначени няколко човека, възлови специалисти, от … „Интерприборсервиз“ ООД.
Забележете: договорите са за милиони левове, а изпълнителите са “странно” обвързани с управителя на „Интерприборсервиз“ ООД и спорния бизнесмен от предходния пост.
Няколко месеца по късно, след направен одит по сигнал за нарушения, АЕЦ “Козлодуй” АЕД изпраща писмо до „Интерприборсервиз“ ООД с настоятелно изискване въпросните договори да бъдат незабавно прекратени. Управителя на „Интерприборсервиз“ ООД официално (писмено) отказва да изпълни това с предлог, че в договорите между „Интерприборсервиз“ ООД и изпълнителите няма предвидена клауза за прекратяване!!!
Започната е процедура, която за съжаление е сравнително бавна, по създаване на друго юридическо лице, 100 % собственост на АЕЦ “Козлодуй” ЕАД, което да стане приемник на дейността. След регистрацията на “АЕЦ Сервиз” ЕООД е изпратено едномесечно предизвестие за прекратяване на договорите с „Интерприборсервиз“ ООД, сключени на основание чл. 15 от ЗОП.
Тук следва да поясня, че предизвестието се отнася само за договорите сключени по чл. 15 от ЗОП и няма отношение към другите договори между АЕЦ “Козлодуй” ЕАД и „Интерприборсервиз“ ООД, сключени на общо основание.
След това почти целия персонал на „Интерприборсервиз“ ООД, по собствена воля и в съответствие с КТ, преминава на работа в новото дружество “АЕЦ Сервиз” ЕООД.
По гореизложения казус АЕЦ “Козлодуй” ЕАД своевременно е уведомила Принципала и компетентните органи в Република България.
PS: Следва продължение.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02782XMHWc7n9AJviM1i4vS3jxL5VanYyBwDSpqdodqQLbjmmURQeYeThua7CbkoTxl&id=100010557811121

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари