ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Електрическите автомобили за първи път станаха основния източник на търсене на кобалт

19.05.2022

През 2021 г. електрическите автомобили изпревариха смартфоните и компютрите за първи път, като станаха лидери в търсенето на кобалт, рядък метал, използван в литиево-йонните батерии. Това се посочва в доклада на Кобалтовия институт.

 

Според доклада миналата година автомобилната индустрия е консумирала 59 хиляди тона кобалт, или 34% от общото търсене, тъй като продажбите на електрически и хибридни превозни средства са се удвоили.

В същото време за производството на мобилни телефони са използвани 26 000 тона кобалт, а за производството на лаптопи и таблети – 16 000 тона. Общото търсене на кобалт през 2021 г. е 175 хил. тона, докато са добити 160 хил. тона.

Несъответствието в тези цифри подчертава едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправена автомобилната индустрия при преминаване към електрически превозни средства: осигуряване на достатъчно суровини. Тъй като се появяват все повече електрически превозни средства, нарастват опасенията за потенциални ограничения върху доставките на важни метали, от кобалт до литий и никел.
До 2026 г. се очаква търсенето от автомобилната индустрия да представлява половината от търсенето на кобалт.

Почти три четвърти от световните доставки на кобалт идват от ДР Конго, която е доминирана от китайски компании, и Glencore, компания базирана в Лондон.

Докладът от Института за кобалта показва, че страната от Централна Африка е произвела 118 000 тона кобалт през 2021 г., много повече от следващия по големина доставчик, Австралия, само 5600 тона.

Основателят на Tesla Илон Мъск миналата седмица не изключи, че автомобилният производител може да купи минна компания. Според него Tesla не иска да прави това, но е готова да обмисли подобна стъпка, ако това е единственият вариант за преминаване към устойчива енергия. Tesla планира да произвежда 20 милиона електрически коли годишно.

Според Кобалтовия институт през следващите пет години търсенето на този метал ще се удвои и ще достигне 320 хиляди тона годишно на фона на нарастващото производство на електрически автомобили.

Институтът очаква да се увеличи предлагането през следващата година, но от 2024 г. производството на метали ще започне да се забавя, което ще доведе до дефицит.

Цените на кобалта се удвоиха миналата година от 16 долара за паунд (0,45 кг) на 32 долара за паунд на фона на голямото търсене от автомобилния сектор и прекъсванията на доставките.
В момента се търгува при $37 за паунд.

Източник: https://elektrovesti.net/80439_elektromobili-vpershe-stali-golovnim-dzherelom-popitu-na-kobalt

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари