ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Швеция включва въглеродните емисии на вносните стоки в климатичните цели на страната

08.05.2022

Шведските законодатели подкрепиха предложението за включване на емисиите на CO2 от производството и транспорта на вносни стоки в целите за климата на страната.
По този начин Швеция възнамерява допълнително да намали и ограничи емисиите от потреблението.
Скандинавската страна вече има големи амбиции и се стреми да намали емисиите до нула най-късно до 2045 г.

 

 

Държавите по света отчитат в своя въглероден отпечатък само емисиите, произведени стриктно в рамките на собствените им граници. Сега Швеция разшири изчислението до емисиите от продукти и стоки, които страната купува в чужбина.

Шведската парламентарна комисия по опазване на околната среда гласува включването на CO2, отделян при производството и транспорта на стоки от чужбина, в целите на правителството за намаляване на климатичните промени, което ще я направи първата страна в света, която направи подобен ход и ще вдигне летвата в борбата срещу изменението на климата.

Въглеродният отпечатък на вносните стоки

Около 22% от глобалните емисии на CO2 произхождат от стоки, произведени в една страна и транспортирани и консумирани в друга, изчислява Европейският съюз по геонауки.

 

В Швеция процентът е почти три пъти по-висок. Повече от 60% от емисиите на страната, регистрирани през 2019 г., произхождат от чужбина и са включени във вноса, според Глобалния въглероден атлас.

Според ЕИБ около 76% от шведските граждани биха подкрепили по-строги мерки за промяна на моделите на поведение

Според проучване на Европейската инвестиционна банка, около 76% от жителите на страната биха подкрепили правителството си при въвеждането на по-строги мерки за промяна на моделите на поведение по отношение на въглеродния отпечатък.

Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM). Механизъм за регулиране на въглеродните граници (CBAM).

Всичките осем политически партии в шведския парламент се съгласиха да разширят политиката за климата по този начин. Съответно страната ще поеме отговорност за въглеродния отпечатък на вносните стоки в близко бъдеще. Гласуваната от комисията препоръка все още предстои официално да бъде приета.

Политическите партии в шведския парламент се съгласяват с разширяването на политиката за климата

Предложението е насочено към тласък на Швеция в областта на сложната методология за изчисляване и отчитане на емисиите, направени извън нейна територия, като подробностите тепърва ще бъдат уточнени, съобщи Climate Home News.

Накратко

Решението на Швеция е начин да се допълни планът на Европейския съюз за налагане на въглероден данък върху вноса на определени стоки с Механизма за коригиране на въглеродните граници (CBAM).

Скандинавската страна подкрепя схемата CBAM, която трябва да влезе в сила през 2026 г. и ще се прилага за внос на цимент, желязо и стомана, торове, алуминий и електроенергия.

Швеция ще вземе предвид емисиите, излъчвани в международен план за храни, електроника, строителни материали и широка гама от продукти

Новата климатична политика относно потреблението на емисии тепърва ще бъде приета от шведското правителство. То ще вземе предвид емисиите, излъчвани в международен план за потребителски продукти, внесени от държавата. Предвижда се системата да обхваща храни, електроника, строителни материали и широка гама от продукти.

Инициативата за климата прави Швеция един от лидерите в борбата срещу изменението на климата.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари