ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Успешна синхронизация на континентална Европа с енергийните системи на Украйна и Молдова

17.03.2022

След спешно искане от Укренерго и Молдова за аварийно синхронизиране, операторите на преносни системи на континентална Европа се съгласиха да започнат на 16 март 2022 г. пробната синхронизация на Континентална европейска електроенергийна система с енергийните системи на Украйна и Молдова. Това ускоряване на проекта за синхронизация, който продължава от 2017 г., е възможно благодарение на предишните проведени проучвания и приемането на мерки за намаляване на рисковете.

Операторите на преносни системи на континентална Европа сега подкрепят стабилността на украинско-молдовската електроенергийна система след положителен анализ, който потвърди, че аварийната синхронизация е технически осъществима с редица мерки за гарантиране на безопасни и сигурни енергийни системи.

Това е важен етап за операторите на преносни системи на континентална Европа, работещи в сътрудничество с Ukrenergo и Moldelectrica, които експлоатират съответните си енергийни системи при изключително трудни обстоятелства. ENTSO-E би искал да благодари на Европейската комисия, всички участващи оператори на преносни системи и техните национални органи за тяхната подкрепа и съдействие в процеса на синхронизиране.

За справка

Относно ENTSO-E

ENTSO-E, Европейската мрежа на операторите на преносни системи за електроенергия, е асоциацията за сътрудничество на европейските оператори на преносни системи (TSO). 39-те членове на TSO, представляващи 35 държави, са отговорни за сигурната и координирана работа на европейската електроенергийна система, най-голямата взаимосвързана електрическа мрежа в света. В допълнение към своята основна историческа роля в техническото сътрудничество, ENTSO-E е и общият глас на операторите на преносни системи.

Относно синхронната зона на континентална Европа

Синхронната зона на континентална Европа (CESA) е най-голямата синхронна електрическа мрежа (чрез свързана мощност) в света. Синхронизираната честота е 50 Hz и районът захранва над 400 милиона клиенти в 24 страни, включително по-голямата част от Европейския съюз. Операторите на преносни системи (ОПС) в CESA носят отговорността да поддържат честотата на 50 Hz, за да гарантират стабилността на системата. Това означава, че енергийните ресурси и потреблението винаги трябва да бъдат балансирани в синхронната област. Зоната на Континентална Европа включва следните държави: Албания, Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Чехия, Хърватия, Дания (Западна), Франция, Република Северна Македония, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Люксембург, Черна гора, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия (което включва Косово*), Словакия, Словения, Испания, Швейцария, Турция.

* Това наименование не засяга позициите относно статута и е в съответствие с Резолюция 1244/99 на Съвета за сигурност на ООН и Становището на МС относно декларацията за независимост на Косово

Източник: https://www.entsoe.eu/news/2022/03/16/continental-europe-successful-synchronisation-with-ukraine-and-moldova-power-systems/

Tags: , , ,

One Response to Успешна синхронизация на континентална Европа с енергийните системи на Украйна и Молдова

  1. Красимир Христов on 17.03.2022 at 9:10

    Уважаеми непредубедени читатели на сайта.
    След като прочтете внимателно горния материал, сравнете тази оригинална информация с публикациите в нашите медии.
    Те преписват от един и същи източник, но вие имате глави на раменете си и помислете. Защото от решаването на един технически проблем да се прави пропаганда е недопустимо, поне за мен.
    Обърнете внимание, ако не знаете, че Украйна работи по въпроса поне от 10 години и сега изпитанията обещават да са успешни. Но пълната синхронизация ще изчака поне няколко години.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари