ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – Нововоронежка АЕЦ-2 – монтаж на реактора на първи блок

10.09.2012

На седми септември на площадката на НВАЕЦ-2 (генерален проектант и изпълнител – ОАО „Атомэнергопроект“, Москва) завърши монтажа на щатното място на корпуса на реактора ВВЭР-1200 в първи енергоблок.


Реакторът ВВЭР-1200 по проекта АЭС-2006 с електрическа мощност 1200 MW е част от ядрения остров, разработен от ОАО ОКБ „ГИДРОПРЕСС“ (част от машиностроителното подразделение на Росатом – Атомэнергомаш).

  

 

Монтажът на корпуса на реактора беше извършен на два етапа.

През първия етап – корпусът на реактора с маса повече от 330 тона е повдигнат до транспортния портал с помощта на крана DEMAG, а там на релси със специални “тележки” е вкаран в хермозоната.

На втория етап оборудването е поставено с помощта на полярния кран на щатното място – в шахтата на реактора на кота +11,10 метра.

След това монтажниците са пристъпили към операциите за съвместяване на главния “разъем” към корпуса на реактора. Тази операция се изпълнява с ювелирна (до 0,1 mm) точност.

Генералният директор на ОАО „Атомэнергопроект“ Марат Мустафин казва, че монтажа на корпуса на реактора е едно от ключовите събития при построяването на НВАЕЦ-2 за 2012 година.

“Реакторът е сърцето на енергоблока, затова операцията по монтажа на корпуса на реактора е много отговорна, изискваща щателна подготовка и висока квалификация на специалистите. След монтажа му започва обратното броене до физическия пуск на енергоблока”, – отбеляза Марат Мустафин.

Реакторът ВВЭР-1200 е най-мощният засега. Този тип реактори имат три главни предимства: те са високопроизводителни, имат дълъг живот и са безопасни. Проектният срок на експлоатация е 60 години.

ОКБ „ГИДРОПРЕСС“, който е основан през 1946 година, осъществява сложен комплекс от конструкторски, разчетно-теоретични, експериментално-изследователски и производствени дейности по създаването на реакторни установки за АЕЦ с различно предназначение, притежаващи повишена безопасност, надеждност и икономичност, конкурентноспособни в Руската федерация и в чужбина.

Приоритетно направление на работата е разработването на реакторни установки тип ВВЭР за енергоблоковев широк диапазон от електрически мощности от 300 до 1700 MW. Сега реакторни установки ВВЭР, разработени от ОКБ „ГИДРОПРЕСС“, работят на 18 АЕЦ в Русия, Украйна, Армения, Финландия, България, Унгария, Чехия, Словакия и Китай.

ОАО „Атомэнергомаш“ – енерго-машиностроителното подразделение на държавната корпорация „Росатом“, е една от водещите енерго-машиностроителни компании на Русия. ОАО „Атомэнергомаш“ е доставчик на ефективни комплексни решения: за атомната и топло- енергетиката, за газовата и нефто-химическата промишленост.

Компанията обединява повече от 50 производствени предприятия на територията на Русия и в чужбина.

Източник: Атомэнергомаш

Tags: ,

2 Responses to Русия – Нововоронежка АЕЦ-2 – монтаж на реактора на първи блок

  1. Росен on 10.09.2012 at 15:52
  2. Росен on 10.09.2012 at 15:58

    И още малко снимки:
    http://vk.com/wall-31969346_117041?reply=117655

    От горният линк, излиза, че процесът по монтаж е започнал на 5-ти Септември ;)
    Браво на руснаците, за 2 дена са го поставили на мястото му.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари