ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Осем ядрени изследователски центъра в Обединеното кралство, САЩ, Франция, Канада и Япония се договориха да координират работата по прехода към „безвъглеродна“ енергетика

08.02.2022

Осем организации за ядрени изследвания от Обединеното кралство, САЩ, Франция, Канада и Япония проведоха конференция, на която се съгласиха да си сътрудничат в областта на изследванията и иновациите, за да се придвижат към икономика с нулеви емисии.

 

 

 

Събитието е инициирано от Националната ядрена лаборатория на Обединеното кралство (NNL). Целта на събитието беше да се обсъдят въпроси за координиране на действията за прилагане на резултатите от срещата на върха COP26 за изменението на климата, проведена в Глазгоу през ноември 2021 г.

Участниците в срещата обсъдиха въпроси за сътрудничество както по отношение на ядрената енергия, така и по отношение на други възобновяеми източници, като специално внимание беше отделено на водородната енергия.
Съдържанието на срещата се състоеше в обмен на информация относно мненията на страните относно възможните форми на сътрудничество и технологиите, които предлагат.

Така представителят на Японската агенция за атомна енергия (JAEA) Кентаро Фунаки каза: „Ние вече сме партньори в областта на ядрените изследвания и иновациите… и имаме всички основания да проектираме, разработваме и внедряваме ядрено-възобновяеми хибридни системи. “
Той също така добави, че в момента JAEA се фокусира върху изследване на възможностите на високотемпературни реактори с газово охлаждане за топлоснабдяване и производство на водород.

Джеф Грифин, вицепрезидент по наука и технологии в Канадската ядрена лаборатория (CNL), говори за работата, която се извършва в CNL за създаване на обещаващи реактори, предимно реактори с малка мощност и нови видове гориво за тях, както и за работата за поддържане на стабилната работа на съществуващия реакторен парк CANDU, вкл. за усилията за удължаване на живота им.

На срещата присъстваха и Мариан Уолк, главен научен сътрудник в Националната лаборатория в Айдахо (INL) на Министерството на енергетиката на САЩ, Стефан Сарад, представител на Френския комисариат по атомна енергия и алтернативна енергия (CEA), Гай Нюи, директор на стратегията и производителността на енергийните системи катапулт и изпълнителен директор на Националната лаборатория за възобновяема енергия на САЩ Дъг Арент.
Всички те отбелязаха необходимостта от интегрирано развитие на ядрената енергетика, водородната енергетика и възобновяемите източници, за да се осигури целта за изграждане на „енергетка без въглерод“ до 2050 г.

Страните се договориха да провеждат подобни срещи ежегодно за по-нататъшна координация на усилията.

Източник: https://elektrovesti.net/79481_vosem-yadernykh-issledovatelskikh-tsentrov-velikobritanii-ssha-frantsii-kanady-i-yaponii-dogovorilis-o-koordinatsii-rabot-po-perekhodu-k-bezuglerodnoy-energetike

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари