ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Rystad Energy – Инвестициите в ядрената енергетика ще нарастват – анализ

23.01.2022

Накратко

• Тъй като страните по света се стремят да преминат от високовъглеродни енергийни източници, инвестициите в ядрената енергетика ще нараснат през следващите години

• Докато няколко държави по света обръщат гръб на ядрената енергетика, общият апетит към нисковъглеродния енергиен източник се покачва

• Азия ще бъде регионът, който ще получи най-голям ръст в ядрената енергетика, като Китай, Индия и Южна Корея се стремят да увеличат ядрения си енергиен капацитет

 

Ядрената енергетика може да бъде поляризиращ енергиен източник, но тъй като страните търсят по-зелени, нисковъглеродни алтернативи на изкопаемите горива, инвестициите в ядрената енергетика се очаква да нараснат през следващите години.
Изследванията на Rystad Energy показват, че 91 милиарда долара ще бъдат инвестирани в глобалния ядрен сектор до края на следващата година, тъй като популярността му продължава с нарастваща тенденция в силно населени страни като Китай, Индия и Русия.

Очаква се инвестициите в ядрената енергетика да възлязат на общо 45 милиарда долара през 2022 г. и 46 милиарда долара през 2023 г., спрямо 44 милиарда долара през 2021 г., като в момента се строят 52 енергоблока в 19 страни по света.
След като бъде завършена, тази нова инфраструктура ще има 54 гигавата (GW) нови инсталирани мощности.

Глобалният инсталиран ядрен капацитет възлиза на близо 400 GW за миналата година и представлява почти 10% от световното производство на електроенергия.
Изграждането на нова ядрена централа отнема най-малко пет години, така че е малко вероятно увеличение на инсталираните мощности в близко бъдеще, което означава, че секторът ще изпита спад в капацитета, причинен от скорошни спирания на енергоблокове. Въпреки това, глобалните инвестиции нарастват благодарение на страните с добре дефинирани планове за разширяване на ядрената енергетика и в резултат на това капацитетът (инсталираните мощности) ще се увеличи в дългосрочен план.

„Ядрената енергетика е вторият по големина източник на нисковъглеродна електроенергия след хидроенергията и се използва от 50-те години на миналия век.
С наложителното намаляване на емисиите, което се увеличава в световен мащаб, производството на ядрена енергия ще играе важна роля в усилията за ограничаване на глобалното затопляне“, казва анализаторът на Rystad Energy Каран Сатвани.

Въпреки това, не всички държави са на едно и също мнение по отношение на удължаването на нживота или приемането на технологията. Неотдавнашното затваряне на ядрени реактори в страни, включително САЩ и Франция, доведе до спад в инсталираните ядрени производствени мощности, и по-нататъшни поетапни откази в страни като Германия.
Едновременно с това други държави създават първите си ядрени реактори, за да осигурят нисковъглеродно електричество с базово натоварване.

Европа е регионът с най-много инсталирани мощности на повече от 170 работещи ядрени реактора, което допринася за малко под една трета от глобалния ядрен капацитет.
Френският оператор Electricite de France разполага само с 56 реактора в портфолиото си.

Азия е на второ място с около 140 работещи ядрени реактора и има пазарен дял от малко над 30%.

Северна Америка, представена главно от САЩ със 112 работещи ядрени реактора, е отговорна за почти 28% от общия брой на действащите енергоблокове по света.
Глобалният инсталиран капацитет вероятно ще остане стабилен през следващите две години, тъй като новите реактори заместват затварянето на съществуващи ядрени енергоблокове.
В САЩ, Франция и Обединеното кралство много ядрени реактори работят повече от 40 години и са към края на жизнения си цикъл.

Глобалните инсталирани мощности ще нарастват със скромен комбиниран годишен темп на растеж (CAGR) – 0,2% от 2017 до 2023 г.

По-голямата част от този растеж ще бъде в Азия, която се очаква да увеличи дела си в производството на ядрена енергия през следващите години.
Азия има 32 ядрени реактора в процес на изграждане, които ще генерират над 30 GW електроенергия годишно, като Китай, Индия и Южна Корея основно движат растежа на региона.
Китай планира най-малко 150 нови ядрени енергоблока през следващите 15 години на обща прогнозна стойност от 440 милиарда долара. Така ще се изпълни плана на China General Nuclear Power Corporation за значително разширяване на ядрените инсталирани мощности.

Индия също проучва множество възможности за намаляване на въглеродните си емисии. През септември администрацията на Ню Делхи обяви цел за утрояване на годишното си производство на ядрена енергия в сравнение със сегашните нива през следващите 10 години.

По-рано тази година президентът на САЩ Джо Байдън подписа двупартийния закон за инфраструктурата, който включва 6 милиарда долара за създаване на нова програма за граждански ядрен кредит – важна инвестиция, която има за цел да удължи живота на съществуващия реакторен парк в САЩ и да гарантира, че те работят безопасно толкова дълго, колкото е технически възможно.

На други места няколко африкански държави са изразили интерес към ядрената енергетика, като много в момента са на различни етапи на вземане на решения.

През 2021 г. започна строителството на четири проекта за ядрени генерации – три в Китай и един в Турция.
Китайските оператори China Huaneng Group, Jiangsu Nuclear Power Corporation и Liaoning Nuclear Power започнаха изграждането на ядрен енергоблокове с мощност над 1 GW.
В Турция ядреното акционерно дружество Akkuyu започна съоръжаването на енергоблок с единична мощност 1,1 GW.

Въпреки че няколко държави планират да инвестират значително в ядрения сектор и дават приоритет на ядрената енергетика като част от енергийния преход, някои други се отказват изцяло от ядрената енергетика в светлината на опасения относно безопасността и други въпроси, като вместо това избират да изместят фокуса им върху други източници на енергия.

Източник: https://oilprice.com/Energy/Energy-General/Nuclear-Energy-Investments-Are-Set-To-Soar.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари