ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Енергоатом изучава възможностите за сътрудничество с британския разработчик на малки модулни реактори Rolls-Royce

08.01.2022

Ръководството на Енергоатом проведе онлайн среща с представители на британската инженерингова компания Rolls-Royce, по време на която беше представена британската технология SMR (Small Modular Reactor).

Представители на Rolls-Royce информираха украинската страна за плановете за изграждане на 16 британски енергоблока SMR в Обединеното кралство до 2050 г.
Очаква се проектът SMR на Обединеното кралство да бъде сертифициран до 2024 г., а първият малък модулен реактор от този тип ще заработи до 2029 г.

Ръководителят на Енергоатом Петр Котин отбеляза високото ниво на надеждност и безопасност на британския SMR.
Rolls-Royce беше информиран за плановете за подмяна на съществуващи ядрени съоръжения, изграждане на нови енергоблокове и перспективата за въвеждане на малки модулни реактори в Украйна.

Страните се договориха да установят по-нататъшно сътрудничество.

За справка

Електрическата мощност на UK SMR е 443 MW. Проектният експлоатационен живот е 60 години. Цената на първия енергоблок ще бъде 2,2 милиарда паунда (около три милиарда долара).

Днес малките модулни реактори (SMR) са ядрени енергоблокове с електрическа мощност от 10 MWe до 300 MWe.
Тези реактори са проектирани с по-високо ниво на модулност, стандартизация и възможности за предварително производство, за да се увеличат максимално икономиите на ресурси чрез серийно производство (или „ефект на серийност“).
Съответно на площадката могат да се транспортират и монтират модули от различни видове, което подобрява възможностите за планиране и съкращава времето за строителство.

Компанията „Rolls-Royce“ ръководи консорциума UK SMR Consortium, който включва Assystem, Atkins, BAM Nuttall, Jacobs, Laing O’Rourke, Национална ядрена лаборатория, Център за научни изследвания в областта на ядрените технологии и обучение на работното място (TWI).

Британската концепция за SMR е стандартен малък воден реактор под налягане с очакван експлоатационен живот от 60 години и електрическа мощност от 440 MW. Срокът за изграждане на цялото съоръжение не трябва да надвишава пет години.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-223103

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари