ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Двата нови енергоблока на АЕЦ „Пакш“ в Унгария ще бъдат пуснати в търговска експлоатация през 2029-2030 г.

22.12.2021

 Унгарската АЕЦ „Пакш-2″ ще бъде построена „до ключ“, като за това Русия ще предостави заем при облекчени условия в размер на 80% от общата стойност на изграждането на два нови енергоблока, която възлиза на 12,5 милиарда евро.

Генералният директор на Държавната корпорация за атомна енергия „Росатом“ Алексей Лихачов в рамките на работното си посещение проведе разговори с министър-председателя на Унгария Виктор Орбан и посети строителната площадка на АЕЦ „Пакш-2″, придружен от министъра, отговарящ за проекта АЕЦ Пакш-2, Янош Шули; Президента на АСЕ АД Александър Локшин и вицепрезидента на АСЕ АД – директор на проекта за изграждане на АЕЦ Пакш Александър Мертен.

По време на срещата страните подчертаха, че главният изпълнител, инженеринговата компания на Росатом, заедно с унгарския клиент ЗАО Пакш-2, работят по проект за изграждане на нови енергоблокове в съответствие с най-строгите унгарски и международни изисквания за безопасност и отбеляза значителен напредък по проекта през последните години, както по отношение на документацията и лицензионната работа, така и директно по отношение на строителните дейности от подготвителния период на самата площадка на бъдещата нова атомна електроцентрала.
Двата нови енергоблока на АЕЦ „Пакш“ ще бъдат пуснати в търговска експлоатация през 2029-2030 г.

По време на разговорите унгарският премиер Виктор Орбан подчерта, че строящите се два нови енергоблока в Пакш са гаранция за осигуряване на Унгария с достъпна електроенергия в необходимия обем.
Ядрената енергетика ще позволи на Унгария да поддържа ниски енергийни тарифи и в резултат на това ниски разходи за комунални услуги за населението. Унгарското правителство приветства факта, че все по-голям брой страни осъзнават, че освен възобновяемите енергийни източници, ядрената енергия трябва да се използва и в дългосрочен план, в противен случай ще бъде невъзможно да се постигне целта за опазване на околната среда.

Алексей Лихачов обърна внимание на факта, че в условията на енергийната криза в Европа ядрената енергетика играе особено важна роля за осигуряване на енергийна сигурност, устойчиво енергийно снабдяване и поддържане на стабилността на енергийните тарифи (цените на електроенергията).
Ръководителят на Росатом също така отбеляза, че руската ядрена индустрия, освен изграждането на нови енергоблокове, е готова да си сътрудничи с Унгария и да предлага широка гама от друга продукция.

За справка

Проектът за АЕЦ „Пакш-2″ се изпълнява въз основа на руско-унгарското междуправителствено споразумение от 14 януари 2014 г. Главен изпълнител е инженеринговата компания на Росатом АД ASE. Оборудването за първи контур се доставя от предприятията на Росатом.
Турбогенераторът се доставя от GE, а автоматизираната система за управление на технологичните процеси (АСУ ТП) се доставя от консорциума на Framatome и Siemens, което прави проекта международен.

В момента тече подготовка за изграждане на новите енергоблокове, подготовка за укрепване на почвата и изграждане на противофилтрационна защита, което е условие за разработване на котлована за новите енергоблокове.
След това с първия бетон могат да започнат строителните дейности.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-222590

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари